Zonneboom Floriade naar energieneutrale wijk Lemelerveld

Lemelerveld – Als eerste in Nederland heeft de gemeente Dalfsen de Floriade Solar Tree besteld. Dit is de eerste zonneboom in Nederland met groene bladeren en geïntegreerde zonnepanelen. Deze bijzondere boom is momenteel te bewonderen op de Floriade. De boom wordt enige tijd na afloop van de Floriade dus naar Lemelerveld getransporteerd, om daar definitief te wortelen.

De zonneboom komt te staan in De Nieuwe Landen II in Lemelerveld. Deze nieuwe, gasloze, woonwijk wordt vanaf september bouwrijp gemaakt. Begin oktober start de inschrijving voor de eerste bouwkavels. De zonneboom wordt gebouwd op het kleinschalige ‘educatieve energie eiland’ midden in de wijk. De Nieuwe Landen II wordt optimaal ingericht voor zonne-energie. De zonneboom past in dit plaatje en maakt het wijkthema ‘Groen en Duurzaam’ op een creatieve manier zichtbaar. “De zonneboom past precies in de uitstraling van de omgeving waarin hij komt te staan”, aldus verantwoordelijk wethouder Klaas Agricola. “Met de panelen wekken we zelf stroom op voor de energiezuinige LED straatverlichting in de wijk. Naast het klimaatbestendige watersysteem en diverse andere maatregelen in de openbare ruimte, nemen we als gemeente zelf ook onze verantwoordelijkheid om de wijk duurzaam en energieneutraal te maken.”

In De Nieuwe Landen II is sprake van een variatie aan bouwstijlen. Aan de noordkant van het plan wordt bijvoorbeeld een onderscheidend woonbuurtje gerealiseerd met straatnaam ‘Woeste Grond’, een verwijzing naar het verleden van het gebied. Aan deze straat komen uitsluitend woningen voorzien van zonnepanelen en natuurlijke dakmaterialen, zoals sedum of riet. Ook daarmee heeft Dalfsen een primeur; nog niet eerder zijn er in Nederland hele straten ingericht volgens deze opzet.

De hele wijk is opgebouwd volgens het principe ‘voor elk wat wils’. Zo zijn er straten die meer traditioneel van aard zijn, is sprake van woningen die de uitstraling van kanaalbebouwing hebben, maar ook pleinwoningen en daarnaast dus woningen met veel natuurlijke bouwmaterialen. Naast ruimtelijke kwaliteit in de wijk, door de architectuur van de woningen, pleintjes en hagen, worden alle woningen voorzien van duurzame energiesystemen. In de wijk wordt geen gasleiding aangelegd, waardoor particulieren en bijvoorbeeld de woningcoöperatie alternatieve energiesystemen toe moeten passen. Door niet één bepaald energiesysteem voor te schrijven, hoopt de gemeente alle ruimte te geven aan vernieuwende initiatieven. Om dit extra kracht bij te zetten, geeft de gemeente maximaal € 7500,- subsidie per woning met een zogenaamde EPC (energieprestatie) van 0. Daarnaast schrijft zij voor de eerste kaveluitgifte een prijsvraag uit voor bouwers van een 2 onder 1 kap woning. De meest energiezuinige of zelfs energieleverende woning krijgt € 10.000,- per helft van een tweekapper als geldprijs. Voorwaarde is wel dat het dient als voorbeeldwoning waar andere bouwers ideeën op kunnen doen. Tot slot tonen marktpartijen ook aan in te spelen op de duurzame wijk, door bijvoorbeeld een projecthypotheek voor De Nieuwe Landen II in het leven te roepen.

Bron: Gemeente Dalfsen

Artikel delen: