Regio Politie Persberichten van woensdag 31 oktober

Politie zoekt getuigen van aanrijding auto/snorfiets

Deventer – Op woensdag 24 oktober tussen ca 13.45 en 14.00 uur vond er een aanrijding plaats op de kruising Brinkgreverweg/Veenweg/Ceintuurbaan. Een snorfiets met daarop twee meisjes wilde vanaf de Brinkgreverweg linksaf de Ceintuurbaan op rijden. Een auto kwam uit dezelfde richting en wilde rechtdoor. Auto en snorfiets zijn beschadigd geraakt en de meisjes zijn lichtgewond geraakt.
De verdere toedracht van het ongeval is niet geheel duidelijk. Vandaar dat de politie getuigen zoekt van dit voorval. U kunt contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

 

Verkoop aan de deur of toch niet?

Zwolle – Een van de wijkagenten in Zwolle kreeg op dinsdag 30 oktober een telefoontje van een verontruste burger. Deze meldde dat er een auto was gezien die foto’s van woningen maakte. Vervolgens werd er door een aantal mannen bij woningen langs gegaan om te vragen of men belang had bij een dienst en zo ja, wanneer men dan thuis was. Toen aan de mannen gevraagd wat zij aan het doen waren, gingen zij er snel vandoor. Ook bleken de tablets die zij bij zich hadden niet te werken en konden zij zich niet identificeren. En dergelijke meldingen krijgt de politie wel vaker.

Het is voor een burger niet altijd gemakkelijk te achterhalen of er sprake was van kwade bedoelingen is of dat het gaat om een bedrijf met eerzame bedoelingen bij verkoop aan de deur. Vaak ongewild geeft u veel meer informatie prijs dan uw bedoeling is. En daar kan misbruik van worden gemaakt.

Colportage en aanbieding van werkzaamheden waar u niet om heeft gevraagd

 

Kampen – Op maandag 29 oktober kreeg de politie een melding dat in Kampen een bedrijf met werkzaamheden aan woningen bezig was geweest en daarbij contante betaling van de werkzaamheden verlangde. Zonder aankondiging kwam het bedrijf aan de deur om te melden dat er gebreken aan de woning zouden zijn die gerepareerd moesten worden. Mensen hadden daarbij het gevoel dat ze overrompeld werd en sommigen zijn akkoord gegaan met de werkzaamheden en moesten deze werkzaamheden direct contant betalen. Voor verkoop aan de deur (Colportage) gelden regels. Dit is geregeld in de colportageweg. Hieronder vindt u een aantal tips op het gebied van verkoop aan de deur.

 
Colportage

Voor Colportage (verkoop aan de deur) gelden regels. Dit is geregeld in de Colportagewet. De politie heeft een aantal tips om oplichting aan de deur te voorkomen.

 

Tips bij verkoop aan de deur
Voorkom oplichting aan de deur
Regelmatig krijgt de politie meldingen over oplichting aan de deur. Op uiteenlopende manieren weten oplichters iedere keer weer hun slag te slaan en vele onschuldige slachtoffers te maken.Helaas zijn vooral oudere inwoners vaak een relatief makkelijke prooi voor insluipers en oplichters. Niet afgesloten ramen en deuren bieden insluipers een uitgelezen mogelijkheid om hun slag te slaan. Ook als u gewoon thuis bent! Met babbeltrucs en smoezen weten onverlaten zich toegang tot de woning te verschaffen, waar ze sieraden, geld, portemonnees of bankpassen buitmaken. Dikwijls doen zij zich voor als thuiszorg- of bankmedewerkers. Voor de bewoner ontdekt dat er spullen missen uit de woning, zijn de daders al lang en breed vertrokken.

 

Laat onbekende personen die aan de deur komen daarom niet zomaar binnen en geef nooit geld! Wees ook alert als u (uren of dagen) na een bezoekje van een onbekende wordt gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die vraagt om uw gegevens. Banken zullen u nimmer telefonisch om uw persoonlijke gegevens vragen, en al helemaal niet om uw pincode. Houd deze informatie dan ook strikt privé!

 

Tips om oplichting te voorkomen

■Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.
■Ga nooit in op afspraken aan de deur.
■Houd uw pinpas en pincode altijd apart.
■Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs. Energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.
■Wees alert bij vreemden. Laat degene aan de deur niet binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of maak een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem vervolgens altijd contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
■Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.
■Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd bij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!
■Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat deze persoon NIET binnen en doe de deur in de tussentijd dicht.
 Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral melding c.q. aangifte bij de politie. Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) wellicht opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen.

 

Artikel delen: