app OmgevingsAlert werkt nog niet in gemeente Dalfsen

De jaarlijkse nationale App-prijs is naar de app OmgevingsAlert gegaan. Deze attendeert de gebruiker op vergunningaanvragen in de buurt.

Overheidsdata
OmgevingsAlert is volgens de jury (die 26 inzendingen beoordeelde) het beste voorbeeld van handig hergebruik van overheidsdata. De app laat zien welke vergunningaanvragen in een door de gebruiker in te stellen straal om zijn woning er lopen, bijvoorbeeld op het gebied van slopen, bouwen, kappen of milieukwesties.

Bekendmakingen
Het actief raadplegen van de gebruikelijke bekendmakingen-kanalen (zoals het huis-aan-huisblad of de site van de gemeente) maakt daarbij plaats voor het ontvangen van alerts. Voorwaarde is wel dat gemeenten aansluiten (en hun vergunninginformatie ter beschikking stellen) en dat is tot dusver nog maar voor een handvol gemeenten definitief geregeld: Amstelveen, Boskoop, Delft, Heemstede, Hilversum, Montferland, Rotterdam en Veere. Pakweg de helft van de overige gemeenten is de informatie wel beschikbaar, maar is er (nog) geen vaste samenwerking met OmgevingsAlert.

Uitbreidbaar
Een goed doordacht businessmodel maakt het volgens de jury overigens makkelijk de applicatie uit te breiden; voor gemeenten is het niet moeilijk om aan te sluiten. Ook de meeste provincies en waterschappen doen al mee.

Drie genomineerden
De App-prijs is georganiseerd door het ministerie van EZ; de uitreiking van de prijs (waaraan een geldbedrag van 12.500 euro is verbonden) vond plaats tijdens het iBestuur congres. De andere twee genomineerden waren AbelLife, een app met ruim 300 wandel- en fietsroutes, en Tijdbalk.nl, waarmee een tijdlijn gemaakt kan worden met open cultuurdata, zoals historische foto’s of filmpjes, aangevuld met eigen materiaal.

Er is een hele handige app die laat zien welke aanvragen voor vergunningen er in je omgeving lopen. Helaas nog niet in de gemeente Dalfsen! Maar als Dalfsennet er over schrijft, dan zullen we het hopelijk wel snel hebben, aldus een inzender en lezer van Dalfsennet.nl

 

Artikel delen: