Het Drentse Landschap tegen schrappen EHS Reestdal

De Reest is de grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. Het is één van de weinige rivieren die in het verleden niet is gekanaliseerd. Sinds de jaren ’60 kopen Het Drentse Landschap en Landschap Overijssel er gebieden op om deze te kunnen inrichten als natuurgebied. Inmiddels is zo’n 80% aangekocht. Waterschap Reest en Wieden en de landelijke en provinciale overheden ondersteunen dit plan. Nu wil provincie Overijssel eenzijdig het Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van De Reest schrappen. Het Drentse Landschap is hiertegen

 

Voor het Reestdal heeft het schrappen als EHS-gebied grote gevolgen. Ook voor de natuurgebieden aan de Drentse zijde van de Reest. Reden is dat het niet meer mogelijk is om waterhuishoudkundige herstelmaatregelen uit te voeren zoals verhoging van het waterpeil en dempen of verondiepen van sloten en greppels. Deze zijn nodig om vochtige en natte moeras- en hooilandvegetaties te herstellen, iets waartoe de overheid al in 1990 heeft besloten.

Het Drentse Landschap heeft nu evenals veel andere partijen een ‘zienswijze’ bij provincie Overijssel ingediend. Hierin stelt het in krachtige bewoordingen dat het voorgenomen besluit leidt tot kapitaalvernietiging en een vorm van onbehoorlijk bestuur is. De provincie Overijssel gaat in tegen het huidige rijksbeleid en torpedeert eenzijdig al tientallen jaren uitgevoerd beleid.

bron: Het Drentse Landschap

 

Artikel delen: