Schnitzel: Tweevijftig de kilo

DALFSEN _- Verkoopprijs gepaneerde voorgebakken varkens-schnitzels af slachterij: € 2,50 per kilo. De afsluiting van een waardevol bezoek aan Tönnies Rheda.4 kilo voor een tientje.Samen met een groepje Duitse collega varkenshouders was ik afgelopen week in de gelegenheid om de slachterij te bezoeken. Nou is hier het slachtproces op zich niet veel anders dan bij eerder bezochte slachterijen, het is de efficiëntieslag die indruk maakt.

Voor, tijdens en na de rondgang was er alle gelegenheid om vragen af te vuren en de antwoorden waren helder. Op een topdag worden er in Rheda 28.000 varkens geslacht en grotendeels op hetzelfde terrein verwerkt tot verpakte eindproducten. Er is een restaurant alsook een openbare vleesverkoophal, waar onder andere 4 kilo van genoemde schnitzels in een doosje verkocht worden voor 10 euro. Eén ding is zeker, Tönnies geeft niks weg, € 2,50 per kilo bevat al een marge.

Nederland belangrijkste afnemer
Leveren we ons varken af aan de slachterij, dan ontvangen we een kiloprijs voor ca. 80% van het geleverde dier. In een grote slachterij worden echter ook de 24 niet betaalde kilo’s verkocht. Zo leveren de oren, snuiten en pootjes in China meer op dan de schnitzels. Dit onbetaalde deel maakt al een groot deel van de slachtkosten goed. Er worden in Rheda meer dan 200 producten uit een varken gemaakt, alles brengt geld op, zelfs de berenballen. Zoals bekend heeft Tönnies ook geen problemen met de afzet van berenvlees, ik heb aan de slachtlijn zelf met de brander mogen testen op berengeur en dat brengt de discussie terug naar een non-discussie. Als Nederland zijn we niet alleen een belangrijke leverancier, Nederland is tevens het belangrijkste exportland van Tönnies. Het vlees wordt wereldwijd afgezet, waarbij het wegtransport van Rheda naar Wilhelmshaven duurder is dan het watervervoer van Wilhelmshaven naar China.

Wie betaalt, bepaalt
Ondanks 400 eigen opleggers is duidelijk dat de grip op efficiëntie voor Tönnies ophoudt wanneer het verpakte vlees het eigen terrein verlaat. Tot dat moment kan het nauwelijks efficiënter, ondanks dat de automatiseringsgraad van Rheda niet eens zo hoog is. Het hoofdzakelijk Poolse personeel aan de slachtbaan verdient met € 8,50 netto per uur (ca. €1500/maand) redelijk, maar werkt er keihard voor. Tijdens ons bezoek was er een audit, deze schijnen er dagelijks te zijn. Het interesseert Tönnies niets wat voor eisen er gesteld worden, de klant is koning en wie betaalt bepaalt. Deze klant weet echter ook heel goed de kostprijs van de kilo schnitzel af slachterij en betaalt daar zeker geen dikke marge op. De discussie of het varken aan de voorkant van het terrein wel voldoende voor de boer opbrengt, speelt geen enkele rol. Of zoals de Tönnies gezant het ons zei, de inkopers kopen de ene keer schoenen, de andere keer varkensvlees, ze betalen beslist niet meer dan strikt noodzakelijk. Op zijn beurt zorgt Tönnies voor maximale efficiëntie en minimale faalkosten en betaalt de varkenshandelaar ook niet meer dan strikt noodzakelijk. Op zijn beurt zorgt en betaalt de handelaar, de boer, de voerleverancier, de dierenarts, vul verder zelf maar in.

Farmfocus=Johnny Hoogenkamp (ingezonden stuk)

Artikel delen: