Sharon Hendriks wint Willem Poelstra Trofee

Sharon Hendriks uit Lemele, marathonschaatsster en lid van de Stokvisdennen, is door De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee uitgeroepen tot winnares van de Willem Poelstra Trofee 2013. De 20-jarige geneeskundestudente, tegenwoordig in Groningen wonend en rijdend voor het Renault Ladiesteam, scoorde in het damesveld de meeste punten in het klassement over alle verreden natuurijswedstrijden van de afgelopen winter.

 

 

 

Hendriks was van begin tot einde onbetwist de beste jongere op natuurijs. Zo werd ze tijdens het Nederlands kampioenschap op natuurijs in Elburg zesde, bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee tiende en veroverde ze haar eerste podiumplaats in het hoogste damesveld met een tweede plaats bij de Grand Prix in het Zweedse Falun. Twee jaar geleden werd ze ontdekt op het ijs van de Weissensee, waar ze de Talent Trophy won bij de niet-landelijke rijdsters. Het seizoen erna maakte ze haar entree in het landelijk peloton en dit jaar toonde ze aan dat ze – zéker op natuurijs – bij de top hoort. Bij de mannen ging de prijs voor het tweede jaar op rij naar Simon Schouten.
De ‘Willem Poelstra Trofee’ wordt sinds 1995 uitgereikt door de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Oorspronkelijk aan het meest veelbelovende marathonschaatstalent, tegenwoordig aan de beste dame én heer van het KNSB-jongerenklassement op basis van een puntenklassement over natuurijswedstrijden in binnen- en buitenland. De trofee is vernoemd naar Willem Poelstra, die de titel – toen nog ‘Prijs der Beloften’ genaamd – in 1997 won. Toen hij in 1999 op veel te jonge leeftijd overleed, werd besloten de prijs zijn naam te geven.

Artikel delen: