Dalfsen goedkoopste gemeente om te wonen

Dalfsen is dit jaar de goedkoopste gemeente om in te wonen van heel Overijssel. Dat blijkt uit een onderzoek van het COELO, dat de woonlasten van alle gemeenten in Nederland onderzocht.(ik blij dat ik hier woon Red.) Duur is Overijssel allerminst. Slechts twee gemeenten in de provincie staan in de top honderd van duurste gemeenten: Hof van Twente (778 euro per jaar) en Olst-Wijhe (793 euro per jaar) en ook deze twee duurste staan nog niet bij de duurste zestig in die landelijke top honderd.

Goedkopere gemeenten

In Dalfsen, Kampen en Zwolle is het stukken goedkoper wonen. Een gemiddeld gezin in Dalfsen betaalt 612 euro aan ozb, rioolheffing en reinigingsheffing.

Eerder onderzoek, onder meer van de vereniging Eigen Huis veroorzaakte eerder al veel ophef, toen bleek dat de ozb in veel gemeentes veel te sterk was gestegen. Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, kijkt niet alleen naar ozb, maar naar het totaalplaatje van gemeentelijke lasten.

Woonlasten gedaald

Dan blijken zelfs nog een heel stel gemeenten in de provincie er het afgelopen jaar goedkoper op zijn geworden: in Rijssen-Holten nog het meest. Daar viel de aanslag van de gemeentelijke heffingen afgelopen maand gemiddeld 6,3 procent lager uit. Ook de twee goedkoopste gemeenten in Overijssel, Dalfsen en Kampen, wisten nog iets van de rekening af te snoepen.

Grootste stijger is Haaksbergen. De aanslag die daar op de mat viel, was dit jaar gemiddeld 11,8 procent hoger dan vorig jaar. De sterke stijging daar werd vooral veroorzaakt door de rioolheffing, die met meer dan een kwart omhoog ging naar 290 euro voor een meerpersoonshuishouden.(bron rtv oost)

Artikel delen: