Politie waarschuwt voor nieuwe babbeltruc

De Politie waarschuwt alert te zijn voor oplichters die op dit moment weer actief zijn, ook in Overijssel. Met een babbeltruc proberen oplichters mensen bank- en afwezigheidgegevens te ontfutselen. Pannenset gewonnen: In Twente zijn bewoners benaderd dat zij een pannenset hadden gewonnen van een supermarkt. Om in bezit van de prijs te komen was het nodig dat men de bankgegevens moest verstrekken.

Tevens werd geïnformeerd of de mensen nog op vakantie gingen, dit zogenaamd in verband met het afleveren van de pannen. Gelukkig reageerden de benaderde mensen alert en hebben contact opgenomen met zowel de supermarkt als de politie. Helaas was de dader niet meer te achterhalen.

 

De politie verzoekt mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven, zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. De politie of andere instellingen zullen u nooit verzoeken om pincodes te geven.

Wees alert!

 

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u? Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen. Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop. Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.Daarnaast doen wij een beroep op kinderen en andere familieleden om bij hun ouders deze verwerpelijke praktijken onder de aandacht te brengen en eens te vragen/controleren hoe zij omgaan met bezoek van onbekende mensen.

 

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen! Noteer indien mogelijk het kenteken van de auto van de onbekenden.

 

Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan direct de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.

Nog meer voorvallen, wel uit de buurt maar handig om te weten hoe ze soms te werk gaan:

Pas op voor oplichters

– De politie waarschuwt bewoners in Sassenheim voor oplichters die met uiteenlopende smoezen aan de deur verschijnen en er opuit zijn om uw geld, juwelen of bankpas mee te nemen.

Dinsdag 14 mei kwamen vanuit Sassenheim twee meldingen binnen van mensen die ongewenst bezoek aan de deur hadden gehad. Op de Gildehof meldde een bewoonster dat omstreeks 10.00 uur plotseling een man in de woning stond die aangaf van de politie te zijn. De man was binnengekomen via een openstaande tuindeur en legitimeerde zich met iets wat op een legitimatiebewijs leek, maar niet voorzien was van een pasfoto. De man verklaarde dat hij kwam controleren of alles wel veilig was in de woning en stelde de 86-jarige bewoonster allerhande vragen. Zo bekeek hij het hang- en sluitwerk, stelde vragen over haar pingedrag en wilde onder meer weten waar zij haar pincode en portemonnee bewaart. Uiteindelijk is de man onverrichterzake vertrokken.

Vanaf de Zuiderstraat kwam omstreeks 18.44 uur de melding dat er een vrouw met haar handen vol kleding voor de deur had gestaan en vroeg of ze naar het toilet mocht. De bewoonster, 85-jaar, rook direct onraad en besloot de vrouw niet binnen te laten.

De politie benadrukt met klem dat burgers alert moeten zijn wanneer er zich onaangekondigd bezoek meldt aan de deur. Doe niet voor iedereen de deur open en laat zeker niet zomaar vreemden uw woning binnen. Mensen die zeggen namens een instantie te komen, moeten zich altijd kunnen legitimeren. Vraag dan ook om een legitimatie en bel bij twijfel de organisatie waar de persoon beweert van te zijn. Geen enkele officiele instantie zal u ooit aan de deur of aan de telefoon vragen om uw pinpas of pincode, geef deze dan ook nooit! Mocht u ongewenst bezoek gehad hebben, doe dan altijd aangifte bij de politie.

 

Artikel delen: