Koen Meuffels debuteert voor START-Racing met de zevende plaats.

Koen Meuffels debuteert voor START-Racing met de zevende plaats.

NIEUWLEUSEN – ASSEN – Afgelopen zaterdag was voor START-Racing uit Nieuwleusen de eerste echte test van het seizoen 2013. De nieuwe coureur Koen Meuffels behaalde tijdens de OW-cupraces op het TT-circuit in Assen in de Supercup 600 een fraaie zevende plaats en wist tevens zijn pr behoorlijk aan te scherpen. Tijdens de gehele dag werd er zeer intensief met de data gewerkt en boekte het team een behoorlijke vooruitgang.

Terwijl de meeste ONK-teams de afgelopen weken zijn afgereisd naar de stratencircuits van Hengelo en Oss, heeft START-Racing besloten daarvan af te zien vanwege de extra risico’s die dergelijke circuits met zich meebrengen. Om toch Meuffels wedstrijdritme op te laten doen en de Yamaha R6 optimaal te kunnen afstellen op hem, is er ingeschreven op de twee OW-Cup wedstrijddagen, nl. van 18 mei en 1 juni waaraan maximaal vijf ONK coureurs mogen deelnemen. In tegenstelling tot de twee dagen in een weekend ONK, worden de OW-races op een dag afgewerkt. Dat betekende zaterdag direct een druk bezette racedag voor Meuffels en de rest van zijn team. De gehele dag had START-Racing de beschikking over een zeer ervaren data-engineer en tussen de kwalificaties en races door werden door de monteurs, de coureur en data-engineer eventuele knelpunten doorgenomen. Dat wierp gaandeweg de dag zeker zijn vruchten af, want Meuffels zette steeds snellere tijden neer.

 

Snelste groep.

Het 18-jarige racetalent, die opgenomen is in de zeven-koppige selectie van de KNMV, liet in de B-groep overtuigend de snelste tijd noteren en met de negende trainingstijd overall mocht Meuffels starten in de uit veertig coureurs bestaande snelste groep, de A-groep.

Na een redelijke start kwam de inwoner van Someren vijf ronden lang als 11e over start en finish en was het in een groep van vijf rijders steeds stuivertje wisselen. Na vijf ronden wist Meuffels zich te ontworstelen aan zijn medestrijders uit het groepje en kwam steeds beter in zijn ritme. Gestaag klom hij daarna op naar de zevende plaats en gaf die vanaf de 10e van de uit 13 ronden bestaande race niet meer uit handen. Slechts tienden van een seconde scheidden Meuffels op de finishlijn van de voor hem rijdende Henry Compagner. Tussendoor wist hij zijn p.r. in de 8e ronde aan te scherpen naar 145.799.

Meuffels was zeer tevreden na zijn eerste echte race: “Vergeet niet dat de overstap van de veel lichtere Moriwaki-cup naar de Supersport behoorlijk groot is. Vandaag hebben ik in samenwerking met mijn monteurs en de data-engineer stappen vooruit gemaakt. Vooral het werken met de data is zeer belangrijk in deze sport. Iedere keer dat ik de baan weer op ging merkte ik dat de verbeteringen die waren aangebracht zeer veel effect sorteerden. Dat ik mijn p.r. behoorlijk heb verbeterd is daarvan het bewijs,” aldus Meuffels, die eraan toevoegde dat hij nog lang niet aan zijn plafond zit.

“Met sommige bochten heb ik nog wat moeite, maar vandaag ging het steeds beter en juist daar is seconden winst te behalen. Neem daarbij dat dankzij alle inspanningen vandaag de motor sneller is geworden en ik kan tijden rijden die in het ONK niet misstaan.”

Op 1 juni rijdt Meuffels op het TT-circuit nog een keer in de OW-Cup, waarna tijdens de TT op 29 juni hij in het bijprogramma voor het eerst zijn kunnen op ONK niveau mag etaleren.

 

 

Foto's 2
Koen Meuffels debuteert voor START-Racing met de zevende plaats.
Artikel delen: