Visles

Op dinsdag 21 mei organiseerde tweedejaars studenten Sportvisacademie Zwolle een feestelijke visles voor basisschoolleerlingen uit Dalfsen. Aanleiding is de oplevering van een project uitgevoerd door de mbo-studenten uit Zwolle. De afgelopen weken hebben de studenten van de Sportvisacademie Zwolle namelijk verschillende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd bij diverse visstekken langs de rivier de Vecht. Door bomen en struiken te dunnen of te verwijderen en te maaien is het gebied weer aantrekkelijk gemaakt voor de visser. De basisschoolleerlingen zijn de eerste vissers die er officieel gebruik van kunnen maken.

 

Het project is uitgevoerd samen met Waterschap Groot Salland, Sportvisserij Oost Nederland en Hengelsportvereniging de Brasem uit Dalfsen. Deze partijen constateerden dat de waterkant van de Vecht helemaal was verwilderd: een unieke opdracht voor de Sportvisacademie was hiermee geboren. De opdracht was om de bomen langs de waterkant te dunnen en af tekorten om zo de visstekken weer aantrekkelijk te maken en dat er weer volop gevist kan worden. Ook is er op diverse plaatsen gemaaid en het aanwezige zwerfvuil verwijderd. Het resultaat wordt tijdens de feestelijke viswedstrijd getoond aan opdrachtgevers en de basisschoolleerlingen.

Sportvisacademie Zwolle is onderdeel van de Sportvisacademie Nederland. Dit is een samenwerkingsverband met de Sportvisacademie Alkmaar (Clusius College) en in Gorinchem (Wellant College). Samen zorgen de scholen ervoor dat er vakmensen worden opgeleid. In de sportvisopleiding van Nederland werken enthousiaste docenten, die professioneel werkzaam zijn in de sportvisserij. Een belangrijk deel van de opleiding is het onderhouden van watergebieden. Veelal worden de praktijkopdrachten uitgevoerd voor organisaties, zoals waterschappen, particulieren en landgoederen. Met deze samenwerking doen studenten ervaring op met echte werkzaamheden en krijgen organisaties ondersteuning van jonge professionals. Aan de Sportvisacademie Zwolle volgen circa 80 studenten een opleiding.

Artikel delen: