Molen Massier organiseert wedstrijd stoete bakk’n

NIEUWLEUSEN – Molen Massier is alweer geruime tijd een draai- en maalvaardige molen. Sinds enige tijd malen de molenaars en andere vrijwilligers van de molen eigen meel, dat uitstekend is te gebruiken om thuis de heerlijkste dingen van te bakken. Dit gebeurt inmiddels ook op professionele basis. Zo bakt De Echte Bakker Borger in Nieuwleusen smakelijk brood van meel dat afkomstig is van de molen.

Om het meel van molen Massier extra onder de aandacht te brengen, houdt de stichting Molen Massier houdt een broodbakwedstrijd. Deelnemers kunnen met gebruikmaking van het meel van de molen zelf een smakelijk brood bereiden.

 

Dat gebeurt op zaterdagmorgen 15 juni, wanneer de deelnemers – die zich vooraf moeten aanmelden – in de kookstudio van Rob en Anita Smink, aan het Zandspeur 9 in Nieuwleusen, aan de slag gaan. De bedoeling is dat er tussen de vijf en vijftien deelnemers zijn, die in twee groepen van maximaal acht personen hun eigen recept gaan bereiden met meel van de molen.

Het gaat om een wedstrijd waarbij de deelnemers op ouderwetse wijze brood bakken: met de hand kneden, rijzen, vormen en bakken, dus zonder broodbakmachine. Ze mogen de meest uiteenlopende ingrediënten gebruiken voor hun wit-, bruin- of volkorenbrood, maar die moeten ze op die dag wel zelf meebrengen naar de kookstudio. Molen Massier zorgt voor de gist en het meel. Ook de materialen die nodig zijn voor het bereiden van het brood, moeten de deelnemers bij voorkeur zelf meenemen. Wel kunnen ze gebruik maken van de ovens en andere faciliteiten van Smink Culinair.

De resultaten worden na afloop beoordeeld door een jury, onder leiding van Rob Smink van Smink Culinair. Voor de hoofdprijswinnaar is er een dinercheque bij restaurant De Viersprong in Nieuwleusen. Daarnaast zijn er nog enkele andere prijzen te winnen.

 

Via de wedstrijd wil Molen Massier in het bezit komen van een aantal originele recepten voor brood dat gebakken kan worden met het meel dat in de molen gemaakt wordt. Deze worden opgenomen in een receptenboekje dat de stichting later dit jaar wil uitgeven. Uitgangspunt van de receptenwedstrijd is dan ook dat deelnemers hun recepten voor dit doel beschikbaar stellen.

 

Wie mee wil doen, kan zich tot uiterlijk 8 juni aanmelden bij Milia Keuvelaar, tel. 0529-481822, of bij Molen Massier tijdens de openingstijden op woensdagmiddag (13.30-17.00 uur) en zaterdag (9.30-16.30 uur). Na aanmelding ontvangen de deelnemers nader bericht over de wedstrijddag, die wordt opgedeeld in twee sessies die starten om respectievelijk 9.00 en 10.00 uur en die elk drie tot vier uur duren.

 

 

Artikel delen: