Overijssels Akkoord Samen werkt beter getekend

DALFSEN – Op 29 mei hebben de Overijsselse partners -Landschap Overijssel, LTO Noord, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurlijk Platteland Oost, Overijssels Particulier Grondbezit, provincie Overijssel, RECRON, Staatsbosbeheer, VNG Overijssel, VNO-NCW en de Waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden, Regge en Dinkel, Rijn en IJssel en Velt en Vecht – het akkoord “Samen werkt beter” voor een economisch en ecologisch vitale toekomst ondertekend.

Het beleid voor het landelijk gebied is gedecentraliseerd naar de provincies. Het is voortaan aan de provincie Overijssel om het beleid voor de landbouw, de natuur en de regionale economie nader inhoud te geven. Dat kan en wil de provincie Overijssel niet zonder de maatschappelijke partners doen. Echter, het bleek lastig hierover overeenstemming te bereiken.

 

De afgelopen maanden hebben de heren Schaap en Verdaas met de partners gewerkt aan een oplossing. Dit heeft geresulteerd in het akkoord “Samen werkt beter” over de uitvoering van het gedecentraliseerde natuurbeleid. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop de betrokken partners gaan samenwerken aan een economisch vitaal en mooi Overijssel.

 

Het akkoord bevat afspraken om zowel ruimte te geven aan de ontwikkeling van de landbouw, de recreatie en het overige bedrijfsleven als aan de versterking van de natuur. Belangrijk zijn de afspraken over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De uitvoering van de PAS is van cruciaal belang voor het vlottrekken van de vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet en voor versterking van de natuurkwaliteit.

De partners hebben overeenstemming bereikt over de aanpassing van de ecologische hoofdstructuur en de opgave voor de uitbreiding van de EHS. Een belangrijk onderdeel hiervan is het zgn. uitwerkingsgebied PAS. Partners hebben afgesproken dat nadere uitwerking moet uitwijzen welk deel van dit e gebied een meer natuur gerelateerde bestemming krijgt en welk deel agrarisch blijft. Dat laatste deel wordt dan weer uit de EHS gehaald.

 

De partners hebben onder andere met elkaar afgesproken dat ambities en middelen met elkaar in balans moeten zijn, dat zoveel mogelijk wordt samengewerkt met de belanghebbenden in de gebieden waar maatregelen genomen moeten worden, dat het belang van de ander ook uitgangspunt is voor het eigen handelen en dat de toekomst inherent onzeker is en daarom niet tot in detail vastgelegd kan worden.

 

Het akkoord is voorzien van een gezamenlijke uitvoeringsagenda die regelmatig herijkt wordt. Er kunnen onderwerpen afvallen of bijkomen. Zo blijft er zicht op de gezamenlijke opgave, kan de provincie zijn regierol goed vervullen en wordt het Provinciale Staten mogelijk gemaakt het politieke debat over de kaders voor de gehele agenda goed te kunnen voeren.

 

Zie voor meer informatie het Akkoord Samen werkt beter op de site van de Provincie Overijssel.

 via deze link nog meer:

bron: Provincie Overijssel,

Artikel delen: