Akkoord bereikt over toekomst Overijsselse natuur

Landschap Overijssel stemt in met Akkoord Samen werkt beter

DALFSEN – In het akkoord hebben partijen afspraken gemaakt over constructieve samenwerking voor de uitvoering van het provinciale beleid landelijk gebied. Wij zijn er van overtuigd dat een ecologisch en economisch vitaal Overijssel alleen mogelijk is door brede samenwerking en onderling vertrouwen. Niet alleen tussen natuurorganisaties, (agrarische) bedrijven en overheid, maar ook met bewoners en andere (lokale) belanghebbenden.

In het Akkoord spreken de partijen af om de realisatie van natuur gezamenlijk op te pakken. Na een periode van sectoraal werken en toenemende polarisatie tussen met name landbouw en natuur kunnen we weer aan de slag met integrale gebiedsprocessen waar niet alleen natuur maar ook andere functies in het landelijk gebied van kunnen profiteren, zoals de landbouw. Alle partijen zijn hiervan doordrongen en hebben verklaard zich maximaal in te zetten voor de gemaakte afspraken en elkaar hier ook op aan te spreken.

 

Ruim 8.000 hectare nieuwe natuur

Het Akkoord leidt er toe dat 9.000 hectare (nog te ontwikkelen) natuur geschrapt wordt en dat in de nabijheid van natuur (de zogenaamde zone Ondernemen met Natuur en Water) economische ontwikkelingen mogelijk zijn. Hier tegenover staat dat we voor de periode tot en met 2018 afspraken hebben gemaakt over de aanleg van ruim 8.000 hectare nieuwe natuur. Een grote uitdaging die door alle ondertekenaars wordt onderschreven. Natuurlijk hadden we liever gezien dat er helemaal geen natuur zou zijn geschrapt. Maar met dit akkoord realiseert Overijssel de komende jaren ruim 8.000 hectare nieuwe natuur. Dat is in vergelijking met de ruim 6.000 hectare nieuwe natuur die we de afgelopen 20 jaar hebben kunnen realiseren een prachtig resultaat. Wij gaan ons hier dan ook voor de volle 100% voor inzetten.

 

Natuurdoelen breed onderschreven

Wij zien het ook als belangrijke winst dat de partners van het akkoord de internationale doelen en nationale kaders als uitgangspunt onderschrijven. Dat betekent dat we, om deze te realiseren ,ook na 2018 doorgaan met werken aan natuur en landschap.

 

Aan de slag met Reest en Regge?

In het akkoord onderschrijven de partners het versterken van de EHS. In lijn met deze afspraak heeft GS nu een aantal voorstellen gedaan. Na de ter inzage legging van de ontwerp Omgevingsvisie hebben de partners samen een aantal gebieden toegevoegd en voorgedragen aan het Rijk voor extra middelen. Voorstellen voor o.a. het Reestdal en het Reggedal (deels) zijn gehonoreerd. Deze zijn nu opgenomen in het voorstel Omgevingsvisie dat aan Provinciale Staten is gezonden. Partners onderschrijven ook samen het belang van andere voorstellen voor toevoeging (de zogenaamde categorie 1 projecten). GS stelt voor aan PS om ook deze gebieden in de EHS op te nemen. Zo werkt het Akkoord nu al door. Dat geeft ons veel vertrouwen. Op 3 juli neemt PS haar besluit.

 

Samen met de inwoners

 

Natuurlijk moet ook de stem van inwoners sterk doorklinken in het natuurbeleid. Aan onze oproep in februari jl. om zienswijzen in te dienen voor de natuurplannen is massaal gehoor gegeven. Samen met de oproep van onze collega’s van Natuurmonumenten hebben 4500 mensen hun stem laten horen. Een krachtig signaal waardoor wij ons sterk ondersteund voelen! De toekomst van de natuur in Nederland is tenslotte van ons allemaal.

 

 

Henk Hengeveld, directeur van Landschap Overijssel.

Artikel delen: