‘t Rozendael Heino in 12 delige TV serie: Over Adel

HEINO – HENGELO – Zaterdag 15 juni is bij TV Oost de eerste aflevering te zien van de nieuwe 12-delige serie ‘Over Adel’. Daarin gaat programmamaakster Esther Rikken op zoek naar de betekenis en rol van de adel in onze tijd. Ze maakt kennis met Overijsselse jonkheren, jonkvrouwen, baronnen en baronessen en gaat met ze in gesprek over typisch adellijke zaken als familiebezit, titels, heraldiek, jachtrechten en kunstbezit. Maar ook over nieuwe activiteiten, subsidies en andere manieren om een landgoed te bekostigen.

De adelstand

 

Voor veel mensen is de adel een gesloten wereld. Alleen door geboorte kun je in de adelstand belanden. Maar wat bindt die ruim 10.000 Nederlanders die deel uitmaken van de adellijke klasse? Wat is de betekenis van hun titel en hoe zien zij hun rol in de maatschappij? In ‘Over Adel’ wordt een tipje van de sluier opgelicht.

 

 

 

‘t Rozendael

 

Verder neemt Esther in aflevering 1 een kijkje bij de familie Van Ittersum op landgoed ‘t Rozendael bij Heino. Ook daar worden steeds nieuwe activiteiten ondernomen. De laatste jaren wordt op ‘t Rozendael bijvoorbeeld dankbaar gebruik gemaakt van de ‘Rood voor Rood Regeling’ van de Provincie Overijssel. Daarbij worden gebouwen met een agrarische bestemming gesloopt en vervangen door nieuwe huurwoningen. Ook is op het landgoed zorgboerderij Zus & Zo te vinden. De familie had een vooruitziende blik, want al in 1939 werd ’t Rozendael ondergebracht in een stichting, het Baron van Ittersum Fonds.

 

‘Over Adel’ is vanaf 15 juni elke zaterdag bij TV Oost te zien vanaf 16.20 uur, met daarna elk uur een herhaling. Er zijn herhalingen op zondag om 11.00, 12.00, 14.40, 15.40, 16.40 en 17.40 uur.

 

TV

»Over Adel van 15 juni 2013

Artikel delen: