Beste leerling theoretisch en praktisch verkeersexamen beloond met nieuwe fiets

NIEUWLEUSEN – Op woensdag 19 juni 2013 krijgt Stefan Kleine uit groep 7 van CBS Het Kompas uit Nieuwleusen een nieuwe fiets uit handen van wethouder Evert Goldsteen van de gemeente Dalfsen. Hij krijgt deze fiets als beloning voor zijn op 11 april jl. foutloos gemaakte theoretisch verkeersexamen (Stefan had alle 20 vragen goed!) en praktisch verkeersexamen met slechts 1 fout. Ook op zes andere basisscholen, verspreid over heel Overijssel, krijgen een aantal leerlingen een nieuwe fiets als beloning voor hun uitstekende prestatie.

Ruim 40 basisscholen uit Overijssel deden dit jaar voor het eerst mee aan de verloting van de ’veiligste leerling in het verkeer’. Deze verkiezing is een onderdeel van het Jaar van de Fietser in Overijssel. Dit is een initiatief van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) en het ROV Gelderland. De fietsen voor de Overijsselse leerlingen worden aangeboden door het ROVO.

Kinderen in het verkeer

Jaarlijks raken circa 2.000 kinderen ernstig gewond in het verkeer. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0-15 jaar is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier.

Belang praktisch verkeersexamen

Met deze prijsuitreiking willen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO) (i.s.m. VVN Regio Oost) het praktisch verkeersexamen stimuleren bij het basisonderwijs. In de praktijk wordt bijna overal het theoretisch verkeersexamen uitgevoerd. Juist een combinatie van theoretisch en praktisch verkeersexamen maken de verkeerslessen waardevoller, in het bijzonder voor leerlingen die op korte termijn met de fiets een grotere afstand af gaan leggen naar het voortgezet onderwijs .

 

Verkeersdiploma

Emmy Kleinsmann, projectleider verkeersprojecten bij VVN Regio Oost in Zutphen: “We zijn als ROVO en VVN zeer blij met het feit dat veel basisscholen in Overijssel het belang inzien van goed, structureel en aansprekend verkeersonderwijs. Om deze aandacht vast te houden en uit te breiden, hebben we dit jaar besloten om leerlingen die het theorie-examen foutloos gemaakt hebben, extra in het zonnetje te zetten.” Sinds 1932 heeft VVN meer dan 15 miljoen verkeerdiploma’s uitgereikt.

 

Verkeersexamen heel nuttig

Leerkracht Loes van Dijk van CBS Het Kompas in Nieuwleusen is enthousiast over het nut van het jaarlijkse verkeersexamen. “We bereiden onze kinderen altijd zeer goed voor op de beide examens, theorie en praktijk. We hebben veel proefexamens gemaakt en verkeersborden geoefend. Ook de fietsen zijn tweemaal gecontroleerd. We zijn heel trots dat een leerling van onze school de fiets gewonnen heeft.”

 

Jaar van de Fietser

Dit jaar worden er door het ROVO en ROVG in Overijssel en Gelderland verschillende projecten ontwikkeld en onder de aandacht gebracht rondom ‘de fietser’. De fietser is de meest kwetsbare doelgroep in het verkeer. Het ROVO heeft meerdere projecten voor fietsers die door de Overijsselse gemeenten uitgevoerd kunnen worden. Voor meer info zie www.rovo.nl

 

 

Artikel delen: