Zaaien en oogsten in Dalfsen

DALFSEN – Het jaar 2012 is er één geweest van zaaien en oogsten bij de Gemeente Dalfsen. Het oogsten ging soms met grote halen, hetgeen vooral zichtbaar werd in recreatieprojecten in het kader van Investeren met Gemeenten. Zo werden bijvoorbeeld op 19 december maar liefst drie projecten van Symfonie aan de Vecht geopend: Uitkijktoren Vechtdal, Pleisterplaats de Stokte en Landschapspark Vechtvliet. Prachtige aanwinsten voor onze gemeente. En nog dezelfde dag beleefden we de starthandeling voor het bouwrijp maken van fase 1 van het Waterfront.

Ook konden we de eerste vruchten plukken van het programma dienstverlening en daarmee is vooral de burger, onze klant, erop vooruit gegaan. Het zaaigoed dat de grond in ging deed daar nauwelijks voor onder. Zo werd er hard gewerkt aan de plannen voor De Trefkoele en het Kulturhus voor Hoonhorst en op de tekentafel werden de beelden van het Waterfront steeds scherper. En ook zagen we de realisatie van de grootschalige aanpassingen van de N-wegen dichterbij komen. De regionalisering van de brandweer in de Veiligheidsregio IJsselland had de volle aandacht van college en ambtelijke organisatie, evenals de vorming van de RUD. En niet op de laatste plaats werden de eerste potloodschetsen voor de decentralisaties aan het papier toevertrouwd.

Met al deze grote projecten in portefeuille en daarnaast nog talloze kleinere plannen en projecten in het verschiet, gaan we de komende jaren in vol ambitie en vertrouwen. Dat we met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan neemt niet weg dat er met regelmaat ook donkere wolken voorbij komen drijven. De economische crisis houdt aan en de gevolgen daarvan ondervinden we ook in Dalfsen. Daar besteden we in de voorjaarsnota 2013 meer aandacht aan. Op deze plaats noemen we vooral de stagnerende grondverkopen voor zowel woningbouw als bedrijventerreinen. Daarin is de crisis voor Dalfsen het meest tastbaar. Op basis van de begrotingsen verantwoordingsvoorschriften is er in totaal voor ruim € 3,4 miljoen afgewaardeerd op de bouwgronden. De gevolgen daarvan hebben we voor het grootste deel binnen de algemene reserve grondexploitatie opgevangen. Een aantal zeer recente afwaarderingen brengen we ten laste van het exploitatieresultaat over 2012. Voor een totaalbeeld verwijzen wij u naar de jaarrekening grondexploitatie 2012, die als bijlage bij deze jaarrekening is gevoegd.

In 2012 zijn er, zoals gezegd, prestaties van formaat geleverd. Uit het jaarverslag 2012 wordt duidelijk dat het grootste deel van de beleidsvoornemens is uitgevoerd. Helaas zijn in 2012 niet alle beleidsvoornemens gerealiseerd. Onder andere op het gebied van de samenwerking in de regio hebben we minder vooruitgang kunnen boeken dan we hadden gehoopt. Op dat dossier wordt in 2013 een paar tandjes bijgezet, zodat we de ambities uit Sterker Dichtbij toch waar gaan maken.

Financiën

In 2012 zijn er middelen beschikbaar gesteld voor de kwaliteitsslag Planning & Control. Bij de interim controle eind 2012 door de accountant, is duidelijk geworden dat er al grote stappen voorwaarts zijn gemaakt op het gebied van onder andere interne controle en werkprocessen, maar ook op de naleving van begrotings- en verantwoordingsvoorschriften en interne voorschriften. Wij hebben een stap in de juiste richting gezet, maar de kwaliteitsslag op de interne beheersing en de financiën zal de komende jaren nog verder uitgebouwd moeten worden. (bron jaarverslag gemeente Dalfsen)

Artikel delen: