RTV oost bij de Panhof en de Heileuver

HOONHORST – LENTHE –  Op 11 juli zijn ze te gast bij Varkensproeftuin Panhof in Dalfsen. Op deze bijzondere varkensboerderij worden varkens in hun natuurlijke omgeving gehouden.

Historie

Na zijn studie diergeneeskunde werkte Bert Waterval van 1980 tot 1997 als dierenarts op het platteland. Omdat hij als dierenarts in de bio-industrie allang niet meer met hart en ziel kon werken, besloot hij precies het tegenovergestelde te doen: in plaats van weinig aandacht aan veel dieren wilde hij veel aandacht aan weinig dieren gaan geven.

Hiervoor vormde hij een mooie boerderij met een stuk land en bos om tot Panhof: een omgeving waar varkens kunnen leven naar hun aard. Van deze Panhof varkens worden exclusieve vleesproducten bereid: Panhofham, coppa’s, spek en diverse soorten worsten.

Gasten

Bert Eefting praat onder anderen met de eigenaar van de Panhof, Bert Waterval.

 

Op 10 juli bij de kaasboerderij de Heileuver in Dalmsholte

Deze dag zijn ze te gast bij Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte. Op deze melkveehouderij wordt dagelijks kaas gemaakt en verkocht via de eigen boerderijwinkel.

De veestapel van Heileuver bestaat uit Frisian-Holsteiners. Gedurende het vroege voorjaar, de zomer en tot in de herfst grazen en luieren ze buiten. Ze worden 2x daags gemolken en bijna alle melk wordt op het bedrijf verwerkt tot boerenkaas.

Gasten

Bert Eeftink praat onder anderen met de trotse boer en boerin: Marinus Post en Joke van de Crommert.

Artikel delen: