Geen droogteprobleem in gebied Waterschap Groot Salland

DALFSEN – Wel voorzorgsmaatregelen- Ondanks de droogte staan de waterpeilen in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland er goed bij. De reden dat de sloten, weteringen en kanalen voldoende op peil kunnen worden gehouden, komt doordat de belangrijke aanvoerbronnen van water, de IJssel en het IJsselmeer, voldoende water aanvoeren. Het waterschap constateert dan ook geen problemen met waterpeilen. Wel zijn enkele voorzorgsmaatregelen genomen.

Groot Salland kan met gemalen en stuwen tot nu toe goed in de vraag aan oppervlaktewater voorzien. Hoelang nog, is moeilijk aan te geven, omdat het van verschillende factoren afhankelijk is, zoals:

– temperatuur

– wind (i.v.m. verdamping)

– wat vragen de gewassen (beregening)

– gebruik van oppervlaktewater.

 

Een maatregel die het waterschap op sommige plekken wel inzet, is het verhogen van het zomerpeil door het opzetten van stuwen. Hiermee wordt een buffer gecreëerd waarmee water wordt vastgehouden in het gebied, zodat bij aanhoudende droogte water achter de hand is. Ook worden sommige watergangen een keer extra schoongemaakt en gemaaid, zodat de water aan- en –afvoer niet wordt belemmerd.

 

Landelijk gebied prioriteit

De werkzaamheden richten zich op watergangen in het landelijk gebied. Normaal gesproken vindt deze tijd van het jaar onderhoud plaats aan wateren in stedelijk gebied. Vanwege het warme zomerweer krijgt het watersysteem in het landelijk gebied nu prioriteit.

 

Beperkt schutten op de Vecht

Door het aanhoudende droge weer en de geringe waterafvoer op de Vecht wordt vanaf vandaag beperkt ‘geschut’ met de sluizen Vechterweerd (bij Dalfsen) en Vilsteren. Hierdoor moet rekening worden gehouden met wachttijden van ongeveer 1 uur.

 

Het waterschap houdt de waterstanden en weersverwachtingen nauwlettend in de gaten.

 

 

 

Artikel delen: