Scheepsmodel restauratie door Dalfsenaar Auke Gerrits

Scheepsmodel restauratie door Dalfsenaar Auke Gerrits

DALFSEN – OUDENBOSCH – Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch heeft onlangs een scheepsmodel van Het beurtschip Henri, uit Oudenbosch in bezit gekregen. Het verhaal gaat dat deze beurtschipper na zijn pensioen een replica bouwde van zijn eigen schip.

De 99 jarige Br. Eugèn, die in 1927 broeder werd in de congregatie van Saint Louis, kan zich het originele schip nog herinneren. Hij vertelde dat het model tot in de kleinste details overeenkwam met de echte Henri. Een voorbeeld hiervan: de bouwer gebruikte een stukje behang uit de kajuit van het echte schip om de kajuit van het model te behangen

Dit scheepsmodel moest nodig worden gerestaureerd. Een zoektocht naar een kundig iemand die dit zou kunnen doen, leidde naar Auke Gerrits uit Dalfsen. Auke is restaurator in opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en heeft ervaring opgedaan in het Rijksmuseum Amsterdam met het restaureren van diverse maritieme modellen.

Vandaag is het model weer teruggegaan naar het Museum in Oudenbosch waar het tentoongesteld zal worden.

Komt u ooit in de buurt van Oudenbosch dan zou het leuk zijn een bezoekje aan dit Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te brengen..

Ingezonden door Dalfsen kenner en Dalfsen liefhebber J.M. van de Wal

 

Foto's 2
Scheepsmodel restauratie door Dalfsenaar Auke Gerrits
Artikel delen: