Tweede Kamerlid Van Hijum trok veel publiek in Oldleusen

OUDLEUSEN  – Het Oudleuser kulturhus de Wiekelaar was het decor voor het gesprek tussen Eddy van Hijum en geïnteresseerden. Alle stoelen waren bezet toen het Tweede Kamerlid het woord kreeg. De mensen, afkomstig van Zwartsluis tot Hardenberg, luisterden met volle aandacht. Vanuit de zaal werden kritische vragen gesteld, onder andere over het afhaken bij de onderhandelingen over de begroting voor 2014 en de houding van het CDA, maar ook over de N35, de ontwikkelingen in de zorg en de decentralisatie naar de gemeentes.

De in Salland (Laag Zuthem) wonende Eddy van Hijum zat onlangs nog met Sybrand Buma aan tafel bij de onderhandelingen over de begroting voor 2014. ‘Het herfstakkoord heeft een aantal goede punten, zoals het openblijven van Veldzicht en de kindregelingen’. Meldde Van Hijum. ‘Ik kan u alvast verklappen dat we daar ook gewoon voor gaan stemmen. We kunnen ons echter niet vinden in de hoofdkoers, er is niet gekozen voor een echte oplossing. Het herfstakkoord biedt in onze ogen geen perspectief voor de lange termijn.’ Op de vraag of het CDA wel een eigen begroting had, is de CDA-er duidelijk: ‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan, maar hebben een solide alternatief ingebracht. Het CPB heeft na doorrekening vastgesteld dat onze begroting 180.000 extra banen oplevert en lastenverlichting in deze tijd. Dat terwijl het herfstakkoord meer belasting met zich meebrengt en geen extra banen.’

 

Eddy kreeg veel bijval voor de CDA-aanpak. Hij kreeg ook meerdere Haagse ‘huiswerkopdrachten’ mee om te pleiten voor een menswaardig beleid, een goede infrastructuur voor onze regio en een ontwikkelingsgericht landbouwbeleid.

 

 

Artikel delen: