Gemeentelijke informatieavond Hoonhorst 29 oktober - Foto: Robert Bril
Foto: Robert Bril

Gemeentelijke informatieavond Hoonhorst 29 oktober

HOONHORST – Zaal Kappers was de afgelopen avond goed gevuld bij de jaarlijkse informatieavond van de Gemeente Dalfsen. Tijdens de openingswoorden van burgemeester Han Noten, deed hij nog een oproep vooral nu al vast de politieke partijen te beoordelen op hun inzet voor de gemeente en vooral voor het dorp Hoonhorst om volgend jaar 19 maart een goede keus te kunnen maken bij de gemeenteraad verkiezingen. Want waar u dan op kiest zit u wel 4 jaar aan vast.

Hierna kwam wethouder Von Martels met informatie over verkeer. Vorig jaar waren er klachten binnengekomen over veel sluipverkeer Twentseweg/Kanaaldijk Noord. De gemeente heeft daar een teller geplaatst en nu blijkt dat er over de kanaaldijk per etmaal gemiddeld 35 auto’s gaan. Dit is geen reden om verkeersmaatregelen te gaan nemen.

Klachten van omwonenden over de Zwarteweg bij de afslag Dammans Es en de bussluis zijn besproken en wordt dit voorjaar aangepakt. Ter hoogte van de Dammans Es wordt een plateau aangelegd en tevens wordt dan het rioolstelsel aangepakt. De bussluis wordt vernieuwd.

Parkeren trottoir aan de Koelmansstraat op het gedeelte met de schuine betonrand is niet toegestaan. Hier horen de auto’s op de weg te staan of op eigen oprit. Wel zal dat verkeersproblemen geven, doch het gemeentebestuur geeft aan dat er slechts 30 km per uur mag worden gereden en gekozen is voor veiligheid in plaats van snelle doorstroming. Dus op de stoep niet meer parkeren.

Molenterrein zal aangepakt worden als de bouw van de schuur gereed is en ook de eventuele verbouwing bij Kappers ten behoeve van de bibliotheek.

Er kwam een klacht over wateroverlast op het kerkplein als gevolg van het dichtslibben van de roosters, gemeente zal dit oplossen.

Wethouder Agricola sprak zijn bewondering uit over het tot stand komen van de 8 starterswoningen in zeer korte tijd. Toen de gemeente via de krant hoorde dat de jongeren in Hoonhorst geen woonruimte hadden is er snel een plan gemaakt en het resultaat is er. Binnenkort kunnen de woningen worden opgeleverd. Indien er nog meer jongeren zijn die woonruimte zoeken laat die zich dan melden. Op dit moment is reeds gestart met nog weer 2 starterswoningen.

Voor speeltuinen is een speeltuinbeleidsplan in ontwikkeling, hiervoor meedenkers gevraagd.

Klacht afsluiting Aalshorsterpad, kan gemeente niets mee. Is particulier bezit en weg is eigenlijk altijd al afgesloten geweest middels de bekende borden.

Klachten van uit de Koele in verband met het ontbreken van trottoirvoorzieningen als gevolg van onverkochte bouwkavels. Agrigola zegt toe dit intern bij de gemeente te bespreken of er andere mogelijkheden zijn en komt er bij de bewoners op terug.

Klachten bereikbaarheid KPN, die klacht is gemeentebreed. Plaatselijk Belang is met die klacht al vanaf 2007 bezig maar vindt geen gehoor. Dringend verzoek of de gemeente actie kan ondernemen. Afsprak gemeente gaat intern kijken of er mogelijkheden zijn KPN te bewegen er wat aan te doen.

Vraag vorig jaar van de voetbalvereniging kunstgras op het trainingsveld is niet haalbaar.

Vanuit de zaal nog een oproep of de gemeente wat kan doen aan het terugdringen van vrachtverkeer op de Heinoseweg. Nu wordt het verkeer via Heino middels borden binnendoor gestuurd, waarom niet via RW35. Gemeente kan hier niets mee omdat de tomtom de weg aangeeft.

Na de pauze gaf de stichting Kulturhus uitleg over de vorderingen middels de nieuwe voorzitter Piet v.d.Vegt. Piet is dagelijks werkzaam bij de Landstede en heeft veel te maken gehad met ontwikkelingen van een kulturhus in diverse plaatsen, dus voldoende ervaring daarmee.

Kulturhus moet vooral een ontmoetingsplek zijn voor alle dorpsinwoners. Op dit moment is de stichting druk bezig met het voorbereiden van een activiteiten programma. Karin Kappers gaf aan ook verder gevorderd te zijn met de bibliotheek en Antje Kingma gaf aan bezig te zijn met het concept Anjerpunten in het Vechtdal. Dit zijn informatiepunten voor recreanten, maar ook voor Hoonhorsters. Het plan is om dit ook onder te brengen in het gedeelte waar de bibliotheek komt achter in zaal Kappers. De ingang zal dan vanaf het molenterrein zijn waar mogelijk ook een terras wordt aangelegd. Het streven is dat dit nog voor het voorjaar gereed is. Benny Damman gaf nog een uiteenzetting omtrent de voortgang van de bouw. Met elkaar kunnen we trots zijn op de inzet van zoveel vrijwilligers. Er zijn zaterdagen dat er tussen de 20 en 25 vrijwilligers aan het werk zijn als dat nodig is. Kortom Hoonhorst bruist van activiteiten.

 

 

Foto's 4
Gemeentelijke informatieavond Hoonhorst 29 oktober - Foto: Robert Bril
Foto: Robert Bril
Gemeentelijke informatieavond Hoonhorst 29 oktober - Foto: Robert Bril
Foto: Robert Bril
Gemeentelijke informatieavond Hoonhorst 29 oktober - Foto: Robert Bril
Foto: Robert Bril
Artikel delen: