De toekomst van de informele zorg en Sociale innovatie

De toekomst van de informele zorg en Sociale innovatie

De SVT Ov (Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg ) presenteerde 28 november jl. haar strategisch beleidplan 2014-2017 aan de bestuurders van de 10 gemeenten waar de stichting werkzaam is ( Dalfsen, Hardenberg, Hellendoorn, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Twenterand en Wierden). De organisatie zet zich in voor de informele zorg, dat is zorg die onbetaald en niet beroepshalve wordt verricht bijvoorbeeld door de mantelzorger en vrijwilligers in de zorg.Vier miljoen mantelzorgers en zorgvrijwilligers zorgen voor een chronisch zieke, dementerende, gehandicapte, terminaal zieke, een hulpvrager met een beperking! Veelal een ouder, kind, buur of partner. Dit werk doet men onverplicht en onbetaald!

Het is onbetaalbaar. Ze geven 80% van de zorg in de thuissituatie. Dankzij hen verbetert de kwaliteit van leven en blijven mensen mee doen aan de samenleving. Daardoor doen we minder snel een beroep op de formele, duurdere zorg.

De waarde van de informele zorg was in 2012 7 miljard euro per jaar. Dit groeit is de verwachting de komende jaren naar 13 miljard.

 

De vraag naar de informele zorg stijgt en het aanbod verandert ervaart de SVT Ov. Daarom heeft de organisatie haar strategisch beleid voor de komende jaren bij gesteld. Het beleidsplan werd gepresenteerd en de ambities van de SVT Ov hebben te maken met de relatie met directe belanghebbenden, de mantelzorgers en vrijwilligers in zorg, en de waarde die de informele zorg heeft. De inhoud van het werk en de afstemming met externe partners zijn een belangrijk onderdeel van het beleid maar zeker ook de wijze waarop de SVT Ov met de subsidiegevers, de gemeenten, provincie en het ministerie samen invulling geven aan de ontwikkelingen van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De SVT Ov wil ook actief op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en daarop in spelen.

 

Daarna was er een publieksdiscussie aan de hand van stellingen die te maken hebben met de toekomstige ontwikkelingen die het noodzakelijk maken dat burgers meer naar elkaar moeten omzien en dat gemeenten meer moeten inzetten op het ondersteunen van mantelzorgers en maatwerk moeten leveren.

De conclusie was dat de bereidheid om voor elkaar te zorgen groot is. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend en fijn om voor een naaste te zorgen echter dat gaat niet vanzelf en het kan zwaar zijn. De SVT Ov kan daarin een belangrijke ondersteuner zijn.

 

De directeur van de SVT Ov refereerde aan de beleidsbrief d.d. 5 november 2013 van staatssecretaris van Rijn aan de Tweede Kamer waarin hij ingaat op de informele zorg en ondersteuning voor de toekomst. Hij wil de informele zorg versterken, verlichten en verbinden en stelt voor om in 2014, 11 miljoen extra middelen beschikbaar te stellen. De SVT Ov is blij met dit voorstel en hoopt dat de gemeenten dit geld ook beschikbaar gaat stellen voor de organisatie zodat ze daarmee aan de stijgende informele zorgvraag kunnen voldoen.

 

Voor informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, 0548 638 830 / info@vrijwilligethuiszorg.nl. Of kijk op de website: www.vrijwilligethuiszorg.nl

 

Artikel delen: