Er is verschil tussen een inbraak en insluiping

DALFSEN – Voorkom een woninginbraak of een insluiping! Een woninginbraak is voor de bewoners vaak een ingrijpende gebeurtenis. Toch is deze narigheid vaak niet nodig, want veel woninginbraken zijn te voorkomen! Zo zijn er verschillende soorten inbraken te onderscheiden en er bestaat de mogelijkheid deze te voorkomen. Dus het bericht van zojuist aan de Kloosterhof was een insluiping en geen inbraak, velen halen dit door elkaar en denken dat dit het zelfde is.Voorkom een woninginbraak of een insluiping!

Gelegenheids- inbraken:

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 90 procent van de woninginbraken een gelegenheidsinbraak is. Geef de inbrekers dus geen kans en bescherm uw huis en uw spullen. De methoden die inbrekers hanteren om bij hun slachtoffers binnen te komen, verschillen nogal.

Flipper methode: De woninginbreker duwt met bijvoorbeeld een bankpas de slotschoot terug. Dit lukt alleen als de deur niet op slot is gedraaid. Doe uw deur dus altijd op het nachtslot, ook als u even een boodschap gaat doen!

Voorkom een woninginbraak of een insluiping!

De Bulgaarse methode:

Bij deze methode breekt de inbreker het cilinderslot af, hij verwijderd eerst de slotplaat waarna het cilinderslot uitsteekt en hij deze afbreekt aan de buitenzijde. Vervolgens duwt hij het andere deel naar binnen en opent de deur. Binnen circa een minuut staat de inbreker binnen. Wat u kan doen is goedgekeurd hang en sluitwerk gebruiken wat de inbreker ontmoedigd.

De stoeptegel door het raam: Een methode die ook nog wel eens voorkomt, is dat inbrekers een stoeptegel of een ander zwaar voorwerp dat voor het grijpen ligt op straat, door een ruit gooien. Zij kunnen dan waardevolle spullen meenemen die in het zicht liggen, zoals mobiele telefoons en laptops. Wat u kan doen is al deze spullen niet in het zicht leggen, het kan een beslismoment van inbreker beïnvloeden.

Insluipen:

Openstaande ramen of deuren (ook op de eerste verdieping!) zijn favoriet bij insluipers. Via een ladder die niet opgeborgen is of een vuilniskliko die los voor het huis staat, zijn de inbrekers binnen luttele seconden de woning ingeslopen. Wat u kan doen is dus altijd uw ramen en deuren goed afsluiten, ook als u maar even weg bent!

De babbeltruc:

Met regelmaat bellen woninginbrekers met een smoes bij een woning aan om zo binnen te komen, terwijl de bewoners gewoon thuis zijn. De inbrekers/oplichters doen zich bijvoorbeeld voor als meteropnemer of medewerker van de thuiszorg en glippen zo uw huis binnen. Helaas doet men zich ook wel eens voor als politieagent, laat daarom nooit zomaar een onbekend persoon binnen. Wat kunt u doen?

Vraag mensen die bij u aan de deur komen, altijd om een legitimatiebewijs, ook als het iemand is van een overheidsbedrijf of een commercieel bedrijf. Deze mensen kondigen hun komst meestal schriftelijk aan. Bekijk het legitimatiebewijs op uw gemak.

Mocht u iets uit uw woning moeten pakken, laat de persoon buiten wachten en sluit de voordeur.

Als u een situatie niet vertrouwt, bel dan direct de politie op telefoonnummer 112.

Wat doet de politie?

Als er bij u is ingebroken, bel dan de politie, ook ’s nachts. Nadat u bij de politie aangifte heeft gedaan van de inbraak, ontvangt u een afschrift voor de verzekering. Een technisch rechercheur doet vervolgens een sporenonderzoek. Daarom is het belangrijk dat u alles zo laat liggen als u het aantreft bij het ontdekken van inbraak en nergens uw vingerafdruk op achterlaat. De politie zal in veel gevallen ook een buurtonderzoek houden, want misschien hebben buurtbewoners iets gezien of gehoord. De politie zal haar best doen om de inbraak op te lossen, maar een politieonderzoek leidt niet altijd tot een positief resultaat.

Bij onvoldoende aanknopingspunten of daderindicatie zal uw aangifte opgeslagen worden in de administratie. Het wil dan nog wel eens voorkomen dat bij een aanhouding blijkt dat er een verband bestaat tussen de werkwijze van de verdachte en een serie inbraken. Dan worden er in één keer tientallen woninginbraken opgelost. U ontvangt dan bericht van de politie.

Artikel delen: