Brandweer adviezen en tips over vuurwerk: lees het nog snel

Hoe werkt het? Je hebt een heleboel soorten vuurwerk: pijlen, fonteinen, voetzoekers, rotjes en nog veel meer. In al deze soorten zit buskruit. En dat ontploft.

Buskruit

Buskruit bestaat al honderden jaren. Het is een mengsel van kaliumnitraat (salpeter), houtskool en zwavel. Dit kruid zit in een afgesloten buisje. Als je dit aansteekt ontploft het. Er komt dan veel gas vrij, dat niet meer in dat kleine buisje past. Zit onder in het buisje een gat, dan spuit het gas eruit en schiet het buisje de lucht in. Zitten er in de bodem een paar kleine gaatjes, dan geeft dat een fluitend geluid. Zo krijg je bijvoorbeeld een ‘gillende keukenmeid’. Als je het buisje dicht maakt, dan wordt de druk zo groot dat de hele boel met een knal uit elkaar spat, zoals bij een rotje.

Siervuurwerk

In siervuurwerk zit niet alleen buskruit, maar ook stoffen die voor rook-, geluids- en lichteffecten zorgen. Het is opgebouwd uit karton, kunststof, klei, hout en een beetje metaal. Zo worden aluminium en magnesium gebruikt om een wit flitseffect te maken. Een combinatie van ijzervijlsel en houtskool geeft een goudkleurige vonkenregen. Strontium geeft rood licht en barium geeft groen licht. Koperoxide zorgt voor een blauwe kleur.

Lont

Om het kruit aan te steken, gebruik je een lont. Een lont is niet zomaar een touwtje. Het bestaat uit een aantal katoendraden die zijn gedrenkt in een papje van kruit en bindmiddel. Door het kruit brandt het lontje heel snel: binnen 3 tot 8 seconden. Deze tijd is wettelijk geregeld. Zou de lont sneller branden, dan kun je niet op tijd wegkomen. Doet de lont er langer over, dan ga je misschien nog eens kijken waarom het zo lang duurt.

Steek daarom nooit vuurwerk aan als het lontje is afgebroken of als het halverwege is uitgegaan. Voor je het weet ontploft het vuurwerk in je handen.

Hoe steek je vuurwerk veilig af?

Afbeelding vuurwerkpijlen + fles met zand.

Veilig omgaan met vuurwerk begint al voordat je het afsteekt:

 

Experimenteer niet zelf met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open!

Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.

Trek kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (dus geen nylon). En ook niet iets met een capuchon.

Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. In het donker kun je niet lezen.

 

Tips voor het afsteken

 

Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.

Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.

Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.

Steek geen vuurwerk uit je hand af.

Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.

Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden.

 

Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!

Ruim alles weer op!

Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk wat niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken.

Bescherm je ogen met een vuurwerkbril

Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Je kunt je ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Die kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij veel opticiens en ziekenhuizen.

Wist je dat…

er ieder jaar honderden jongeren gewond raken door vuurwerk?

zij hierdoor vaak vingers of een oog verliezen? Ook vandaag zijn er al de nodige ongelukken gebeurt waaronder in Rotterdam waar een kind van 10 jaar een hand heeft verloren.

 

Artikel delen: