De Groene Musketiers lanceren ‘Actie Regenton’

De Groene Musketiers lanceren ‘Actie Regenton’

LEMELERVELD – Verdien geld met regenwater! Niemand maakt er gebruik van, maar als burger kun je nu geld verdienen aan een subsidieregeling door heel simpel een formulier in te vullen en een regenton aan te schaffen. Zelfs het aanschaffen van een regenton is niet nodig. Wat je moet doen is zorgen dat je regenwater van het dak niet in het riool loopt. Dat levert je al snel een paar honderd euro op.

De groene musketiers helpen je daarbij: Drie mannen uit Lemelerveld bij elkaar zijn gekomen met ieder specifieke kennis op het gebied van duurzame energie om deze mogelijke verandering concreet zichtbaar te maken.

Het tuinseizoen is weer begonnen. Her en der beginnen mensen al weer hun tuin te besproeien. Hiervoor wordt veelal duur drinkwater gebruikt. Jaarlijks gemiddeld zelfs 2.200 liter per tuin, en per jaar valt er gemiddeld zo’n 690 tot 900 millimeter aan regenwater. Voor het water geven van de planten kunt u ook regenwater gebruiken dat u kunt opvangen met een regenton. Er verdwijnt dan minder ‘schoon’ water in het riool. Het opgevangen water kunt u ook prima gebruiken voor andere zaken dan de tuin alleen. U kunt het gebruiken voor schoonmaakklussen, zoals het wassen van de auto of de ramen. Voordat regenwater gebruikt kan worden zal het opgevangen of afgekoppeld moeten worden. Met het afkoppelen van regenwater wordt voorkomen dat het regenwater samen met afvalwater in de riolering verdwijnt. De regenpijp van uw huis of schuur van de riolering afhalen en in de tuin laten stromen of op een infiltratievoorziening aansluiten is een praktisch voorbeeld van regenwater afkoppelen. Maar je kunt ook een stapje verder gaan. Zo zijn er zelfs voorbeelden van zwemvijvers die met gezuiverd grijs water op niveau worden gehouden of systemen waarmee het mogelijk is de was perfect schoon te krijgen met vergaand gezuiverd afvalwater.

Maar het idee is dat we duurzaam omgaan met dit water door het vast te houden, bergen en (gecontroleerd) afvoeren. De gemeente Dalfsen zorgt er voor dat in nieuwe situaties het hemelwater niet meer wordt afgevoerd met het vuile water via het riool, maar dat het water kan infiltreren in de bodem of wordt afgevoerd via een speciaal hemelwaterriool. Simpel gezegd: de regenpijp die aangesloten is op het rioolstelsel wordt boven de grond afgezaagd en aangesloten op bijvoorbeeld een regenton, of een infiltratiebed. Deze regel valt onder de “Subsidieverordening afkoppelen hemelwater”. Een gemiddeld huis krijgt ongeveer €300 tot €400 subsidie. (8 euro per m2 dak)

 

Hoe werkt de actie

• U kunt zelf een regenton naar keuze uitkiezen en aanschaffen. Ook kunt u nog kiezen voor een aansluitset, een voetstuk of een regenautomaat. En u downloadt het formulier en vult het in (niet eenvoudig) en regel het zelf.

• U kunt op twee adressen van De Groene Musketiers de formulieren invullen en gezamenlijk tegen een lagere prijs de regentonnen inkopen. Met andere woorden: u verdient zelfs geld hieraan, wanneer we het gezamenlijk doen. Kijk op onze site www.degroenemusketiers.nl

 

Foto's 2
De Groene Musketiers lanceren ‘Actie Regenton’
Artikel delen: