“ ‘n Bijzondere vrouw in ‘Het Anker’ ” uut Hoonhorst

“ ‘n Bijzondere vrouw in ‘Het Anker’ ” uut Hoonhorst

LEMELERVELD – “Kijk, dààr zou ik wel willen wonen,” zei Tonnie Diepman tegen haar vriendin. Ze stonden aan de Weerdhuisweg, op het trottoir voor Wagenmans Wonen, en Tonnie wees naar een van de appartementen van het pas gereedgekomen woon/zorgcentrum ‘Het Anker’. Ze wist dat ze weinig kans maakte, omdat ze geen inwoner van Lemelerveld was. Maar ‘niet geschoten is altijd mis’ dacht ze en liet zich toch maar inschrijven. Tot haar verrassing en vreugde ontving ze echter korte tijd later bericht dat ze een woning in ‘Het Anker’ kon betrekken. En laat het nu ook nog het appartement zijn dat ze op het oogchad! “Ik zit hier al vanaf 1998 en het bevalt me prima,” glundert ze,” de verzorging hier is heel goed!” Ja, Tonnie Diepman is een zeer tevreden mens. Maar wie is Tonnie Diepman?

Voor haar jeugdjaren moeten we naar Hoonhorst. Daar werd Tonnie in 1931 geboren op de boerderij van haar ouders. Zoals in die tijd te doen gebruikelijk was, moest ze al vroeg de handen uit de mouwen steken. Ze ging van huis uit ook wel ‘in betrekking’, ergens in de buurt huishoudelijk werk doen. Het boerenwerk was haar uiteraard niet vreemd: ze kon melken als de beste. Dat veranderde toen ze een keer op bezoek ging bij twee van haar nichtjes, die bij ‘Mariaoord’ in Luttenberg werkten. Daar ontdekte ze wat werken in de verzorging inhield. Tonnie was verkocht: dat wilde ze ook! Haar ouders stemden ermee in en zo ging ze in opleiding: zich bekwamen in theorie en praktijk. Ze behaalde diploma’s, getuigschriften en certificaten, van ziekenverzorging tot interne verzorging en verzorging van dementerende bejaarden. De

theorie lag haar niet zo, de praktijk des te meer. Tonnie was (en is) een echte doener. Voor het praktijkgedeelte van haar opleiding werkte ze onder meer in Denekamp, Oldenzaal, Schaarsbergen, Katwijk en de Noordoostpolder. Zelfs in Ammerzoden kon je haar tegenkomen! Uiteindelijk kwam ze via een sollicitatie terecht bij ‘de Vloedgraven’ in Heino. Daar heeft ze twaalfeneenhalf jaar gewerkt.

 

Toen was de koek op: Tonnie had teveel van haarzelf en van haar lichaam gevergd. Het staan, tillen en sjouwen, zowel overdag als in de nachtdiensten, eiste z’n tol: haar heupen waren versleten. Ze moest noodgedwongen stoppen met haar lievelingswerk en keerde terug naar Hoonhorst, waar ze in een appartement naast de ouderlijke boerderij ging wonen. Daar nam ze de verzorging en het huishouden van haar ouders op zich. Van hieruit is Tonnie in 1998 in Lemelerveld terechtgekomen. “De mentaliteit van de Lemelervelders heeft mij altijd erg aangesproken,” zegt ze, “ik voel me hier als een vis in het water.” Tonnie is niet getrouwd. “Ik heb wel een relatie gehad en het was ook een goeie, lieve jongen, maar ik dacht toch meer voldoening te gaan vinden in mijn werk als verzorgster dan in het bestieren van een huishouding. Van die keuze heb ik nooit spijt gehad.” Tonnie houdt zich strikt aan de leefregels die zij zichzelf heeft opgelegd: “Anders loopt mij de hele dag in het honderd,” verklaart ze. ‘s Morgens begint ze met gymnastiek bij de tv en daarna is er de krant. ‘s Middags probeert ze, als de weersgesteldheid het toelaat, een eindje te wandelen. Alles op zijn tijd.

 

 

Ook in ‘Het Anker’ zit Tonnie niet stil. Ze verleent zo nodig hand- en spandiensten bij de activiteiten die in ‘Het Anker’ georganiseerd worden. Uit haar vele contacten met de zorg vloeide haast vanzelf voort dat Tonnie gevraagd werd voor de cliëntenraad. “Daar ben ik nu mee gestopt,” zegt ze, “als ik ergens

een hekel aan heb, dan is het aan vergaderen. Dat werk neemt Paulien Jansen van mij over. Alle puntjes van de bewoners die van belang zijn voor de bewoners worden genoteerd in een boek dat in ‘de Kajuit’ ligt en daar wordt dan aandacht aan besteed in de eerstvolgende vergadering van de cliëntenraad.

Die wordt één keer per maand gehouden bij ‘Rosengaerde’ in Dalfsen en dat loopt prima. Voor de dagopvang komen twee keer per week begeleidsters uit Dalfsen. Dat is op woensdag- en vrijdagmorgen. ‘s Middags zijn er dan activiteiten voor de overige bewoners.”

 

Wat doet Tonnie Diepman nog meer dan dat ze mij vertelt (en wat ik van anderen gehoord heb)? Ze werkt mee aan een scala van activiteiten, zoals sjoelen, bingo, koersbal en snert maken en opeten, eigenlijk teveel om op te noemen. Voor de kosten die daaraan verbonden zijn wordt maandelijks een kleine bijdrage betaald. Riek Schepers beheert dit spaarpotje, tot ieders tevredenheid. Tonnie betaalt dan daaruit het bloemetje bij bijzondere feestjes en het sturen van een kaartje naar nieuwe bewoners of, indien nodig, naar het ziekenhuis. Ze regelt allerhande zaken voor haar medebewoners, zoals bijvoorbeeld het samen gaan eten in ‘de Brugstede’. Ook bestaat er nu, na goed overleg met de pastorale werkers van de parochie, de mogelijkheid om in ‘de Kajuit’ eenmaal per maand (op dinsdagavond) via de kerktelefoon een eucharistieviering (met communieuitreiking) bij te wonen.

 

 

Andere bewoners van ‘het Anker’ motiveren om samen iets te doen bezig te blijven is een ander sterk punt van Tonnie. “Zij is ‘mijn oren en ogen’ in ‘Het Anker’,” vertelt Paulien Jansen, het nieuwe lid van de cliëntenraad, “ze is altijd in de weer voor een ander.” Zou Tonnie nog tijd overhouden voor andere zaken? Hobby’s, bijvoorbeeld? “Ja, nou,” zegt ze zelf, “aan lezen kom ik niet toe, maar puzzelen doe ik graag. TV-kijken vind ik ook leuk. Er zijn genoeg programma’s die ik interessant vind. En ik zing bij ‘Herfstklanken’. Samen met andere bewoners iets ondernemen vind ik erg belangrijk. Dat is goed voor je sociale contacten. Links en rechts helpen heb ik zowat mijn hele leven gedaan. Iets voor een ander betekenen… mooier is er toch niet?” zegt ze met stellige overtuiging. Een computer of tablet? “Nee hoor, ik ben tweeëntachtig, daar heb ik geen zin meer in. Het zijn heel nuttige apparaten, maar nee… nu niet meer. Als ik tien jaar jonger was…”

Geschreven door Bert Rodenburg, foto van Hans Heerink.

Mede mogelijkgemaakt door Drukkerij van Asselt van de Lemelervelder.

Met toestemming geplaatst.

Artikel delen: