Monumenten vervolg Welsummerweg

Monumenten vervolg Welsummerweg

DALFSEN – Monumenten vervolg Welsummerweg 39 De Halmen. Een gemeentelijk monument uit 1919. Het gebouw heeft heel veel ramen met kleine ruitjes en 3 stuks vrij forse dakkapellen, Een dakkapel waarop in een wit vlak opgenomen in het metselwerk, voorzien van gemetselde poeren, is de naam De Halmen weergegeven. Aan de andere kant van de woning het jaartal 1919. In een van de twee torentjes aan de voorgevel heeft destijds een klok gehangen De robuuste bouw geeft tevens de rijkdom aan van deze woning die dwars op de boerderij staat, geflankeerd met 2 forse lindebomen.
De balustrade op het dak maken dat het gebouw een extra aanzien heeft, het lijkt op een balkon, maar is van binnenuit niet bereikbaar.
De huidige eigenaar de fam de Jong is hier geboren, zijn ouders hebben het geheel betrokken in 1919 nadat het geheel is herbouwd.
Dat het een oude plaats is werd duidelijk omdat tijdens die bouw veel oude fundamenten zichtbaar kwamen. Naar verluid is het net als de Ierthe een leengoed geweest van de bisschop van Munster in de vroeg middeleeuwen en later rond 1300 in het bezit geweest van de fam. van Voorst, die toen ook de eigenaren waren van het voormalige kasteel Rechteren.
De oude naam van dit goed was Schuts Arends.
De heer de Jong geeft aan dat het onderhoud van een dergelijk complex vrijwel niet is bij te houden en veel geld kost, maar het blijft een bijzonder gebouw die het waard is te bewaren.

WvdV

 

Foto's 5
Monumenten vervolg Welsummerweg
Monumenten vervolg Welsummerweg
Monumenten vervolg Welsummerweg
Monumenten vervolg Welsummerweg
Artikel delen: