Duurzaam Dorp Overijssel levert op!

VILSTEREN – HOONHORST – Op weg naar zelfstandig opererende duurzame gemeenschappen, gebruikmakend van de kracht van het lokale initiatief. Met deze doelstelling startte het project Duurzaam Dorp Overijssel in 2010. Eind 2011 waren drieëntwintig dorpen actief aan de slag. Ieder op een eigen manier en met specifieke ambities, ondersteund door Stimuland, Natuur Milieu Overijssel en provincie Overijssel. Nu in 2014 is het eerste dorp klaar met het waarmaken van een groot deel van de ambities: Duurzaam Hoonhorst.

Dat er vier jaar later veel waardevolle initiatieven van de grond zijn gekomen, dat blijkt. Denk aan Reggestroom: de energiecoöperatie in Hellendoorn, of aan de woonwijk met drieëntwintig Aardehuizen in de gemeente Olst-Wijhe. Inmiddels zijn daar vijf woningen bewoond en in de loop van 2015 mogen zo’n veertig volwassenen en dertig kinderen zich de trotse bewoners van deze Aardehuis-buurt noemen. Of in Ommerkanaal, waar er gezamenlijk een buurtauto is aangeschaft en het buurthuis energiezuinig is gemaakt en een aanbouw voor kinder- en buitenschoolse opvang is gerealiseerd. Maar ook in Basse, Borne, Broekland, Delden, Dwarsgracht/Jonen, Fleringen, Hasselt, Heeten, Heino, Kalenberg, Laag Zuthem, Lettele, Markelo, Noord-Deurningen, Overdinkel, Tubberg, Vasse, Willemsoord en in de Trapjeswijk in Zwolle zijn allerlei unieke samenwerkingsverbanden ontstaan en lijkt er sprake te zijn van een steeds grotere bewustwording op het gebied van duurzaamheid.

Vier jaar na de start van het project Duurzaam Dorp Overijssel nodigen Duurzaam Hoonhorst en Stimuland u van harte uit om aanwezig te zijn bij de start van het jaarlijkse lokale Sproeifeest. Een feest van en voor inwoners van het dorp. Geen mooiere plek om te starten met het vertellen waar je ooit begon, wat er daarna gebeurde en waar je nu letterlijk staat. Ook andere Duurzame Dorpen zijn aanwezig om hun realisatiekracht te bundelen, want ook zij zijn in het najaar klaar met de in 2010 en 2011 geuite ambities.                                              

Tijdens deze middag verzorgt Hans Peter Benschop van Trendbureau Overijssel een inleiding over de transitie naar een duurzame samenleving. Waarna de heer Rietkerk, gedeputeerde Overijssel voor Economie, Energie en Innovatie in gesprek gaat met initiatiefnemers uit verschillende Duurzame Dorpen. Vervolgens neemt het bestuur van Duurzaam Hoonhorst de aanwezigen mee het dorp in. Een interactieve tour langs onder andere de duurzame school, de kerk, de dorpshuiskamer en de kulturhus-locatie met dorpskachel.

De bijeenkomst ‘Duurzaam Dorp Overijssel levert op!’ start om 15:00 uur en wordt om 17.30 uur afgesloten met een informele borrel. Het totale programma en aanvullende informatie is te vinden op www.stimuland.nl.

 

Artikel delen: