Een monument uit het rijke tijdpark van Lemelerveld

Een monument uit het rijke tijdpark van Lemelerveld

LEMELERVELD – Een monument uit het rijke tijdpark van Lemelerveld is gelukkig bespaard gebleven. Lemelerveld heeft in de laatste 50 jaar al zoveel geschiedenis verloren, denk aan Villa Beta, de Suikerfabriek, Melkfabriek en het Klooster. Een boekje van 1200 jaar Lemelerveld van 1854 tot 1954 noemt als eerst woning de woning van de familie Kremer en Vlietstra bij de Heideparkbrug, waarvan “De eerste steen is gelegd door E,Ravenhorst en D Blikman Kikkert den 15 junij 1854″.- Dit was de bakermaat voor Lemelerveld. Ook die woning staat er niet meer, de boerderij is door brand verwoest. Wat er nu nog van over is uit het begin van de 20e eeuw is “Klein Statum” aan de Blikman Kikkertweg nummer 3. Van oorsprong een villa voor een directeur of leidinggevende van de voormalige suikerfabriek. Aan de overzijde van het kanaal staan nog een aantal originele arbeiderswoningen, hoewel aangepast aan de eisen van de tijd. Ook elders in Lemelerveld vind je nog diverse woningen waarvan de kenmerken uit die tijd zichtbaar zichtbaar zijn als de arbeiderswoningen.
Volgens de monumentenomschrijving is de Klein Statum opgetrokken in een sobere variant van de zogenaamde Chaletstijl, bestaande uit een hoofdhuis en een koetshuis. De woning telt twee bouwlagen, overstekende samengestelde kap en gedekt met oud-Hollandse pannen en afgewerkt met mooi zwaar geprofileerde goten en boeidelen Tegen de voorgevel is een twee laagse aanbouw onder het overstekend zadeldak gesitueerd met aan weerszijden in de oksels een een laagse aanbouw. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd en voorzien van een donkere plint. Aan de voorgevel een ondiepe erker met een grote vensterpartij.
In de gevels van de tweede woonlaag zitten getoogde vensters met draaibare onderramen de bovenramen voorzien van roede verdeling. Op zolderhoogte is ook een klein getoogd raam met roeden aanwezig. Aan de linkerzijde is op het platte dak een balkoningang aanwezig. De hoofdingang zit aan de rechtergevel en bestaat uit een dubbele paneeldeur met uit.
Het gebouw is van algemeen architectonische waarde als voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse villa.

WvdV

Foto's 3
Een monument uit het rijke tijdpark van Lemelerveld
Een monument uit het rijke tijdpark van Lemelerveld
Artikel delen: