Gezochte personen:  5000,– Euro beloning

Gezochte personen: 5000,– Euro beloning

ZWOLLE – LAAG ZUTHEM : Gewelddadige straatroof bejaard echtpaar (85 en 88) op de Aalvangersweg

Laatste update: 19-08-2014 | 12:10
Datum delict: 27-07-2014
Plaats delict: Zwolle

Zondag 27 juli 2014 rond 15.45 uur rijdt een echtpaar (85 en 88) op hun scootmobiels op de Aalvangersweg in het buitengebied van Zwolle als twee jongemannen op een scooter bij hen stoppen en één jongen met kracht de ketting van de vrouw afrukt.

Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier Foto echtpaar

Haar man wil zijn vrouw beschermen en probeert de jongen weg te trekken, waarop de jongen hem een droge sloot inschopt. Tijdens de worsteling valt de vrouw van haar scootmobiel in de brandnetels. De daders rijden vervolgens weg en laten het echtpaar hulpeloos achter.
De beroving heeft hen zoveel angst ingeboezemd dat ze nauwelijks nog buiten durven komen. De man voelt zich ook nog eens schuldig omdat hij zijn vrouw altijd heeft beloofd te helpen en op dat moment lukte hem dat niet. Gelukkig herstelt de man ondanks de harde trappen tegen zijn lichaam vrij goed.

Daders
Allebei zijn ze waarschijnlijk rond de 20 jaar oud, vermoedelijk blank en ze droegen die zonnige zondagmiddag 27 juli een zonnebril. De manier waarop één van de daders de oude man schopte doet vermoeden dat hij aan een vechtsport doet. Van één van hen is een compositietekening gemaakt. Hij heeft kort blond stekeltjes haar en droeg die middag een grijze trui.

Helm
Sommige getuigen zeggen dat ze een jethelm droegen, dat is een helm waarbij het kinstuk ontbreekt. Maar er zijn ook andere getuigen die expliciet zeggen dat ze geen helm op hadden. Beide opties worden open gehouden.

Scooter
Het was of een scooter of het was een motorscooter in een donkere kleur, mogelijk donkerblauw. Het lijkt een retromodel met een windscherm voorop en de scooter maakte een zwaar brommend geluid. Op basis van getuigenverklaringen wordt er vanuit gegaan dat er een gele motorkentekenplaat op zat met daarop de letter M of de combinatie van de letter M en een H. Het is goed mogelijk dat dit een al dan niet gestolen kentekenplaat van een motorscooter is.

Vlucht
Een aantal getuigen ziet een scooter met twee jongens vanaf de Aalvangersweg rechtdoor rijden naar de Hollewandsweg en via de Nieuwe Deventerweg en Ittersumallee vervolgens op de Zwarteweg uit beeld verdwijnen. Weer anderen zien twee man op een scooter in de richting van de IJssel rijden. Het is in beide gevallen niet duidelijk of ze een helm droegen of niet.
Andere getuigen hebben mogelijk het tweetal al voor de beroving gezien. In de buurt van de IJssel ligt de wijk Oldenelerbroek en op de Von Piekartzmarke in die wijk zijn er tussen 15.00 uur en 15.30 uur twee jongens op een scooter gezien die zich opvallend gedroegen. Het is echter niet duidelijk of dit de daders waren. De politie wil in elk geval wel weten of die jongens ook op andere plekken in Zwolle zijn gezien die middag.

Beelden
Ondanks uitgebreid onderzoek kan de politie helaas niet met zekerheid zeggen dat de daders op bewakingsbeelden te zien zijn. Maar misschien zijn er nog andere mensen in Zwolle-Zuid die beeldmateriaal hebben van die zondag 27 juli waarop de daders wel te zien zijn.

Beloning
De Hoofdofficier van Justitie in Zwolle looft een beloning uit van 5000 euro voor de gouden tip.

Vragen

Vragen politie

– Wie is er op zondag 27 juli 2014 rond 15.45 uur getuige geweest van de gewelddadige beroving van een echtpaar (85 en 88) op de Aalvangersweg in het buitengebied van Zwolle?

– Wie (her)kent aan de hand van de compositietekening de dader?

– Wie (her)kent aan de hand van de signalementen en mogelijk in combinatie met de donkere (motor)scooter en/of jethelm de jonge daders?

– Wie heeft de donkere scooter van de daders ergens gezien?

– Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?

– Wie heeft voor de beroving tussen 15.00 uur en 15.30 uur op de Von Piekartzmarke in de wijk Oldenelerbroek twee jongens op een scooter gezien, die zich opvallend gedroegen?

– Wie heeft de daders die middag mogelijk ergens anders in (het buitengebied van) Zwolle gezien?

– Wie heeft er in Zwolle-Zuid beeldmateriaal van zondag 27 juli waarop de daders misschien te zien zijn?

– Wie heeft er informatie over de overval of heeft er over horen praten?

Reacties

Politie Eenheid Oost-Nederland: 0800-6070 (gratis)

Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis)

NCIE: 079-345 8 999

Afbeeldingen

Artikel delen: