Zeer grote brand in Dalfsen (laatste update 18.49 uur)

Zeer grote brand in Dalfsen (laatste update 18.49 uur)

DALFSEN – Bij een agrarisch kippen bedrijf aan de Hessenweg is zojuist een brand ontstaan. Verschillende brandweer eenheden zijn er naar toe. De brandweer spreekt over een zeer grote brand. Het is een uitslaande brand die gepaard gaat met flinke rookontwikkeling. Zodra er meer nieuws is te melden, kunt u dat lezen op Dalfsennet. Het is de schuur die in brand staat. Er zijn veel brandweer  korpsen uit de regio opgeroepen. De hulpdiensten ondervinden ontzettend veel last van kijkers, zij roepen dan ook op om er absoluut niet naar toe te gaan, en gewoon thuis te blijven. De Hessenweg raakt verstopt door automobilisten die eigenlijk door moeten rijden en vrij baan moeten maken voor de hulptroepen. Ook heeft het verkeer last van de rook. Vermoedelijk zal de weg worden afgesloten, dus neem alvast een andere route als u daar in de omgeving moet zijn.

Update 17.20 uur: De brand is ondertussen opgeschaald naar Grip 1. Dat heeft te maken met een grote rookwolk die richting van Zwolle gaat en die door de regen zal dalen. In die rookwolk wordt geadviseerd uit voorzorg de deuren en ramen gesloten te houden ivm mogelijk dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ondertussen is de brand nog lang niet onder controle.

 

Update 17.31 uur:  Vanaf Ommen gezien is de 2e schuur in brand geraakt en inmiddels zo goed als verloren. De eerste schuur heeft vanwege de windrichting geen last. Tussen de 2 schuren is een opslagruimte welke inmiddels ook in brand staat. De brandweer probeert met man en macht de overige schuren te redden, want in totaal staan er 4. De woning op dit erf, loopt totaal geen gevaar. Op het bedrijf waren in totaal zo’n 65.000 kippen, waarvan zeker een kwart daarvan al is omgekomen. Tijdens het telefoongesprek met onze verslaggever Robert Bril,  ter plaatse, hoor je één en al sirenes.

 

Update 17.59 uur: Het alarm ging af na dat de stroom was uitgevallen. Vervolgens is de stroom er weer opgezet en wederom ging het stroomalarm weer af. Toen is men gaan kijken. Toen stonde eerste eerste schuur al in lichter laaie. Er is onmiddellijk 112 gebed. De brandweerpost van Nieuwleusen was zeer snel ter plaatste omdat de mannen nog in de auto zaten op de terugweg van een andere voorgaande melding. daarna kwam de brandweer van Dalfsen ook zeer spoedig. Gelijk is de brand opgeschaald naar grote brand, even later naar zeer grote brand en vervolgens naar Grip 1. Het verkeer ondervind zeer veel overlast op de Hessenweg, dit vanwege de hulpdiensten die daar bezig zijn. Er wordt nog steeds geadviseerd een nadere route te nemen, en zeker voor ramptoeristen om er niet heen te gaan. Laat de hulptroepen hun werk doen. De rookwolk trekt parallel met de Hessenweg richting Zwolle. Daar heeft het verkeer op zich nog geen last van.

 

Update 18.29 uur. De brand lijkt onder controle. Wel wordt gevreesd voor de kippen in de andere twee schuren die in de rook staan. Want er wordt lucht in de schuren gezogen door de luchtventilatie op het dak. Maar deze lucht is nu voorzien van rook. Op deze manier zou er een tekort aan zuurstof binnen in de schuren kunnen ontstaan.

 

Update 18.49 uur. Bij deze brand is wel asbest vrijgekomen. Deze in terecht gekomen in een naast gelegen weiland. Die asbest wordt gesaneerd. In verband met de vogelgriep zal een grote ontsmetting rond het bedrijf plaats gaan vinden.Inmiddels is er een grote aggregaat ter plekke aangekomen die zal moet zorgen voor de stroomvoorziening. Er komt nog steeds rook vrij. De brandweermannen zijn nog druk doende met het nablussen.

 

Update 23:34 uur. Brandweermensen worden afgelost

Foto's 2
Zeer grote brand in Dalfsen (laatste update 18.49 uur)
Artikel delen: