Lenther school een gemeentelijk monument

Lenther school een gemeentelijk monument

LENTHE – DALFSEN – Volgens de monumentenomschrijving bevat dit schoolgebouwtje slechts een klaslokaal en is het bouwwerk van ongeveer 1850 gebouwd in opdracht van de Marke Lenthe. Het leerlingen aantal zou klein zijn omdat er in de omgeving niet veel kinderen woonden in de omgeving van de Moezenbelt. (die omschrijving uit het blauwe monumentenboekje in twijfel te trekken omdat mij bekend is dat zelfs kinderen vanuit Wijthmen, Hoonhorst en Heino hier lopend naar de school gingen. Hoonhorst kreeg pas de eerste school in 1922) Aan de ronde ramen in de zijgevel en de naar binnen vallende toegangsdeur kun je zien dat het een dienstgebouw is geweest. De gevels zijn grijs gepleisterd.
Maar de site van de Lenther school geeft een veel beter beeld van de werkelijkheid en noemt als jaartal 1853 ter vervanging van de oude school die vlak bij de Bolderbrug aan de Twentseweg heeft gestaan. Met de aanneemsom van het bouwen van deze school zou een bedrag gemoeid zijn geweest van 1970 gulden. De school is in 1940 opgeheven en heeft nog tot de midden vijftiger jaren dienst gedaan als noodwoning, oa voor een groot gezin die door brand hun eigen boerderij hadden verloren. De school is begin deze eeuw weer geheel gerenoveerd. Alvorens de renovatie uit te voeren heeft de eigenaar een kleurenonderzoek laten verrichten om er achter te komen hoe de school er in de begin jaren heeft uitgezien, dat overzicht is te zien in de bijlagen. De Lenter school doet nu dienst als vergader- of expositieruimte, voor meer informatie zie de site Lentheschool.

Kleuronderzoek historisch Lenther schoolgebouw aan de Heinoseweg Dalfsen.
Juni 2001
Op uw verzoek is een onderzoek gedaan naar de historische kleurtoepassing in het schoolgebouw aan de Heinoseweg.
Doch aangezien alle muren reeds waren schoongebikt en opnieuw gestukadoord was een onderzoek per wand niet meer mogelijk. Slechts 1 wand was niet afgebikt, maar dit is een later dichtgemetselde gevel, later opnieuw bepleisterd, dus geen historische lagen.
Gelukkig waren de afgebikte puinresten nog net niet opgeruimd en kon daaruit nog een redelijk betrouwbare conclusie worden getrokken. Ook de verbouwing die de school heeft ondergaan als gevolg van het vernieuwen van het dak in de eerste helft van de vorige eeuw, heeft veel originele ondergronden verloren laten gaan. Tijdens die verbouwing is het plafond in het leslokaal lager aangebracht. In de hal is het mogelijk nog op oorspronkelijke hoogte,
gezien de schuine vlakjes aan de zijkanten. Maar ook dit zou vernieuwd kunnen zijn. Hetzelfde is van toepassing met de houten deurkozijnen en deuren, deze hebben dezelfde ondergrond als de lokaal raamelementen, hoewel die van veel latere datum zijn.
Het kleuronderzoek heeft dus alleen betrekking op de eerste verflagen die op diverse ondergronden zijn aangebracht. Als genoemde onderdelen ook zijn vernieuwd tijdens de genoemde verbouwing zouden de oorspronkelijk kleuren geheel anders kunnen zijn, maar er is geen reden om dat aan te nemen.
Met zekerheid is vast te stellen dat de eerste kleur op de muren (bovenmuren) lichtblauw is geweest. Vermoedelijk witkalk op kleur gemaakt met blauwsel (blauw verfpoeder). Op de meeste brokstukken is te zien dat die kleur meerdere keren is aangebracht, met onderling geringe kleurafwijkingen. Een klein gedeelte van die muren heeft zijn oorspronkelijke kleur behouden en is pas veel later met alleen de laatste grijze kleur overgeschilderd. Doch het grootste gedeelte, gezien de hoeveelheid brokken, is diverse keren overgeschilderd. Eerst met een bruingele kleur, later met meer okergeel. Maar ook deze laatste is daarna grijs overgeschilderd. Een gedeelte van de muurvlakken, mogelijk een lambrisering, is rood geschilderd vanaf de eerste laag. Daarna overgeschilderd met meerdere lagen bruin en als laatste weer een rode kleur.
Het plafond is heel weinig geschilderd, mogelijk slechts een of twee lagen in dezelfde kleur. Dit is een licht beige kleur, zowel in de hal als in het lokaal hetzelfde.
Al het overige houtwerk aan raampuien, deurkozijnen en deuren is voorzien geweest van een houtimitatie verf, in een grenen kleur van matige kwaliteit. Op de stalen ramen is nauwelijks nog kleur waarneembaar, dan oude menieresten en verder is het aangetast door vliegroest.
De vloer in het lokaal laat geen kleursporen meer achter, in het halletje was de vloer uitgevoerd in rode dodekop.
De gevonden kleuren zijn bij benadering en weergegeven, vanaf de ondergrond.
Kleurcode uit de Sikkens kleurenwaaier.
Wanden 1e laag lichtblauw PN 02 77 > meerdere lagen tot > PN 07 77
Gevolgd door bruingeel E4 25 55 en daarna okergeel F2 25 75
Laatste laag grijs, ongeveer LN 02 77
Plafond beige F2 10 70
Lambrisering, geheel of gedeeltelijk, eerst kleur rood ongeveer C0 30 30, daarna bruin D2 20 30, weer gevolgd door rood C0 40 30
Alle houtwerk van kozijnen ramen en binnendeuren was uitgevoerd in grenen houtimitatie, deels daarna overgeschilderd met bruin, ongeveer E0 15 55

Er zijn nog enkele brokstukken bewaard gebleven om eventueel genoemde kleuren opnieuw te onderzoeken,
WvdV

Foto's 2
Lenther school een gemeentelijk monument
Artikel delen: