Boekpresentatie ‘Eikenhout langs de vecht’ - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Boekpresentatie ‘Eikenhout langs de vecht’

DALFSEN – Woensdag 13 mei uur organiseert Landschap Overijssel in samenwerking met de Historische kring Dalfsen een boekpresentatie voor pers en genodigden,over het boek ‘Eikenhakhout langs de vecht’. Het boek, geschreven door Ab Goutbeek, beschrijft de historie van hakhout. Hoe werd het geoogst, wat het kostte en waarheen werd het getransporteerd?

Ab Goutbeek is van jongs af aan al betrokken bij hakhout. Als jongen liep hij vanuit school langs de hakhout percelen en vooral wanneer er gekapt werd was dat een spannend gebeuren. De schrijver en historicus is vooral geïnteresseerd in de families die op de diverse landgoederen rond Dalfsen wonen en hebben gewoond. In 1995 attendeerde Herman Lankhorst , agrariër wiens bedrijf tegen het landgoed Den Aalshorst ligt en erg geïnteresseerd is in de geschiedenis van de streek, hem op een oud kasboek van zijn betovergrootvader over de verkoop en productie van hakhout en zijn bijproducten, zoals eek en takkenbossen.
Dit kasboek en het kasboek van Haverzate den Berg hebben mede geleid tot het maken van dit boek.

Landschap Overijssel heeft het boek financieel mede mogelijk gemaakt. ‘Hakhout is een onderwerp dat bij ons past. Het geeft een historische productiewaarde van natuur&landschap aan, die wij graag delen met mensen. Met het uitgeven van dit boek willen we een start maken aan een uitvoeringsproject met betrekking tot hakhout in het Vechtdal’, aldus Judith Snepvangers van Landschap Overijssel.
Landschap Overijssel vindt het belangrijk om bij te dragen aan cultuurhistorie en dat komt in het boek duidelijk naar voren. Verder geeft het boek aanleiding om langs de Vecht meer zichtbaar hakhoutbeheer uit te voeren. Dat werd al gedaan op de eigen terreinen van Landschap Overijssel, maar inmiddels ook bij particulieren vanuit de Groene en Blauwe Diensten.

Om geïnteresseerden een beeld te geven van Eikenhakhout en de prachtige natuur die daarmee is ontstaan, heeft Landschap Overijssel een fietsroute gemaakt van ongeveer 40 kilometer rond de landgoederen in de gemeente Dalfsen. Deze Eikenhakhoutroute is te downloaden via de app ‘Wandelen in Overijssel’.
Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur&landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. In de 54 eigen natuurterreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Het werk van Landschap Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van EZ, Provincie Overijssel, sponsoren en donateurs en de inzet van talloze vrijwilligers.

Foto 1
Artikel delen: