Jeugdagent Arjan Prins: “Blijf als agent vooral jezelf” - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Jeugdagent Arjan Prins: “Blijf als agent vooral jezelf”

VECHTDAL – DalfsenNet brengt het politiewerk in het Vechtdal in beeld. In deze serie komt wekelijks een agent aan het woord. Deze week presenteren wij Arjan Prins.

De loopbaan van Arjan Prins zou oorspronkelijk richting de journalistiek gaan, maar na de start van de opleiding zag hij in dat dit een krimpende sector was. Zeven jaar geleden nam hij de sprong naar de politie. “Als journalist maak je natuurlijk ook de actie mee, maar nu sta je er nog dichter op en kan je direct wat voor de samenleving betekenen”, legt Arjan zijn keuze voor de politie uit.

Via zijn opleiding journalistiek kwam Arjan al regelmatig in contact met de hulpverleners op straat en dat sprak hem wel aan. Nu, zeven jaar later, fungeert hij als jeugdagent in de gemeente Dalfsen. Zijn motto is ‘streng als het moet, vriendelijk als het kan’ en daarmee probeert hij de jeugd op de rails te houden. Arjan hecht veel waarde aan preventie. “Tijdig signaleren en dan doorverwijzen voorkomt een heleboel narigheid.”
Arjan probeert in zijn werk toegankelijk te zijn, om zich op die manier zo preventief mogelijk in te zetten. “Sommige jongeren krijgen met allerlei ellende te maken, maar dan achter gesloten deuren”, vertelt Arjan. Hij doelt op thuissituaties waarbij sprake is van huiselijk geweld, een onstabiele financiële situatie of scheidingen. Daar wordt niet graag over gesproken, maar Arjan zoekt de signalen wel op. Deze doelgroep is bijvoorbeeld gevoeliger voor verslavingen.

Voorlichting is ook een taak die Arjan zeer serieus neemt. Dit doet hij op jongerencentra, maar ook veel op het Agnietencollege in Nieuwleusen. Hier houdt Arjan elke maand spreekuur en zowel school als andere hulpverleners zijn daar zeer enthousiast over. Elk spreekuur komen er toch wel een stuk of vijf casussen voorbij waarbij Arjan hulp kan bieden. Natuurlijk maakt Arjan ook van de gelegenheid gebruik om leerlingen te waarschuwen voor de gevaren, zoals het fietsen zonder licht in het donker. “Ik kan ze nu in alle rust uitleggen waarom wij die boete geven en dat we hopen dat ze er wat van leren. Dat heb ik liever dan dat we ze tegenkomen tijdens een ongeval… wanneer het te laat is.”
Het werken bij de politie is niet altijd eenvoudig, maar het biedt wel veel afwisseling en soms hilarische meldingen. Arjan kan zich nog herinneren dat er een melding binnenkwam over een inbreker die zich zou verstoppen op het dak. “De politie rukte groot uit, inclusief hondenbrigade, en zette het blok af. De politiehond ging mee het dak op, bleek het een duif te zijn. De melder in kwestie schaamde zich enorm, maar de collega’s moesten er erg om lachen!”

“Het belangrijkste in het politievak is dat je vooral jezelf moet blijven”, sluit Arjan af. “En doen waar je goed in bent. Dat zorgt ervoor dat er een mooie mix ontstaat in het team. Dat maakt het team!”

Foto's 2
Jeugdagent Arjan Prins: “Blijf als agent vooral jezelf” - Foto: Robert Bril
Foto: Robert Bril
Artikel delen: