Marco Luigjes: “Samenwerking met burger ontzettend belangrijk” - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Marco Luigjes: “Samenwerking met burger ontzettend belangrijk”

DALFSEN – DalfsenNet brengt het politiewerk in het Vechtdal in beeld. In deze serie komt wekelijks een agent aan het woord. Deze week presenteren wij Marco Luigjes. Sinds begin 2012 is Marco Luigjes wijkagent in het Vechtdal, maar ervaring bij de politie heeft hij al vanaf 2001.

Daarvoor studeerde Marco bedrijfsmanagement en deed hij de planning en control bij een autogarage. Toch bood dat niet voldoende uitdaging, waarop Marco bij de politie ging werken: “De afwisseling, en het helpen van mensen in nood, sprak mij enorm aan.”

Voordat Marco wijkagent werd had hij deeltaken in het milieu en onder andere toezicht op de Vecht. De kans om wijkagent te worden heeft hij met beide handen aangegrepen. “Als je ergens meer tijd in steekt, kan je werken aan duurzame oplossingen. Dat werkt beter dan alleen maar brandjes blussen als het misgaat.” Het gaat in Marco’s vak om het duurzaam inzetten van wijkzorg. Als voorbeeld noemt Marco het Jongeren Ontmoetingspunt (JOP) in Nieuwleusen. Hier is structurele inzet geweest en het resultaat is dat er zo goed als geen overlast meer is rondom het JOP. En dat is nu precies waar een wijkagent zich voor inzet.

Burgerparticipatie is zeer belangrijk. Dat betekent dat burgers meer geactiveerd worden om samen tot een oplossing te komen. “Wij kunnen niet 24 uur per dag op elke hoek van de straat aanwezig zijn”, verklaart Marco. Daarom is samenwerking ook ontzettend belangrijk. Marco vertelt over een golf van inbraken die Oudleusen teisterde. Hier zijn de inwoners nu heel actief met de whatsapp-groepen, een actie die Marco ondersteunt. “En het werkt. Burgers zijn geactiveerd, waarschuwen elkaar en waar nodig komen wij natuurlijk in beeld.”

Natuurlijk zijn er ook minder leuke momenten in het vak bij de politie. Je komt zaken tegen die een behoorlijke indruk maken. Marco en zijn collega’s verwerken dit door met elkaar te praten. “Maar ook even lekker sporten kan helpen”, vult Marco aan. Hij herinnert zich een moment waarbij het best spannend werd. Net klaar van de politieacademie kwam tijdens zijn dienst een melding binnen van een winkeloverval. Marco kwam alleen te staan en had geen portofoonverbinding meer met zijn collega’s. “Dat is best spannend”, vertelt Marco, die zich dit voorval als enige echte angstige moment kan herinneren.

Marco wil nog graag wat mee geven aan de burgers. “Als je iets verdachts ziet, bel dan gerust 112! Je eigen onderbuikgevoel geeft wel aan of het verdacht is, vooral bij inbraken. We rijden liever een paar keer te veel dan dat we te laat zijn.”

Foto 1
Artikel delen: