Agent in opleiding Rob Sanders: “Elke dag is een verrassing!” - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Agent in opleiding Rob Sanders: “Elke dag is een verrassing!”

DALFSEN – DalfsenNet brengt het politiewerk in het Vechtdal in beeld. In deze serie komt wekelijks een agent aan het woord. Deze week presenteren wij Rob Sanders agent in opleiding bij het wijkteam Dalfsen.

Als sportinstructeur maakte hij de overstap naar de politie en Rob geeft ons een kijkje in de selectieprocedure en de opleiding. De totale selectieprocedure nam anderhalf jaar in beslag en begon met het reageren op een vacature. Rob had het geluk dat hij werd uitgenodigd voor de voorlichting waarin gekeken werd naar de motivatie van de sollicitant. Dit was echter pas het begin van een lange procedure. Na de voorlichting kwam de sporttest, maar als fanatieke sporter was dit geen uitdaging. “Het mooie was dat je met onbekenden in de gymzaal de test deed en er een bijzonder groepsgevoel ontstond”, weet Rob zich nog te herinneren. “We gingen elkaar aanmoedigen om op tijd de eindstreep te halen”.

Het volgende onderdeel was de ‘IQ-test’ en een lijst met allerlei persoonlijke vragen. Deze werden achter de computer afgenomen. De IQ-test bestond uit het oplossen van sommen en het vinden van allerlei rare woordencombinaties. Uit de persoonlijke vragen bleek hoe de sollicitant als persoon in elkaar zit. Na deze twee testen moest Rob in een wachtruimte op de uitslag wachten. “Het is net een soort X-Factor. Je naam wordt opgeroepen en je hoort of je wel of niet door bent”, vertelt Rob. “Elke stap in de selectieprocedure is heel zwart-wit, je gaat wel of niet verder. Daarom is elke stap uiteindelijk even spannend.”

Rob werd door de ‘jury’ uitgekozen en mocht door naar de volgende ronde. De agenda werd weer getrokken voor een nieuwe afspraak voor een diepere psychologische blik op de sollicitant. Rob moest door naar het onderdeel waar hij het meest tegen op zag, namelijk het rollenspel. Rob mag niet vertellen wat het rollenspel precies inhoudt, maar legt uit dat je met een acteur in een bepaalde situatie zit. Die situatie loopt natuurlijk op een gegeven moment mis. Daarbij moest Rob de-escaleren en werken naar een oplossing. “Ik was blij dat het achter de rug was”, weet Rob te vertellen als hij er aan terugdenkt. “Want het wordt je niet makkelijk gemaakt. Na het rollenspel kwam het gesprek met een psycholoog die je van top tot teen geestelijk doorneemt. En dan naar huis…wachten op de uitslag.”

Een paar dagen later kreeg Rob het rapport van alle doorgelopen testen thuisgestuurd en dit was positief. En dan nog is dit eigenlijk pas het begin. Met dit rapport mag je pas naar het echte sollicitatiegesprek. Alleen sollicitanten die de selectie zijn doorgekomen, mogen door naar het daadwerkelijke sollicitatiegesprek. De uitslag hiervan was ook positief, net als het medisch onderzoek en een veiligheidsonderzoek.

Na positieve afronding van de laatste twee onderzoeken mocht Rob in november 2012 dan eindelijk beginnen aan de opleiding. In de klas zaten 25 medestudenten en zelfs tijdens de opleiding vielen nog mensen af. Rob zit op dit moment nog met 18 medestudenten in de klas. Zij volgen de opleiding tot Politiekundige Bachelor. Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van de basis. Binnen de organisatie wordt dit verwoord als ‘blauwverven’. Rob leerde hier de wetkennis, aanhoudingstechnieken, gespreksvaardigheden, schieten en talloze andere zaken die elke agent moet beheersen. Na het eerste jaar volgen ieder half jaar specialisaties. Het eerste half jaar is vooral praktijkgericht en draaien de studenten gewoon diensten mee. Daarna staat de opleiding een half jaar in het teken van opsporing, waar onder andere de bevoegdheden aangeleerd worden. Dat wordt gevolgd door een half jaar handhaving en afsluitend een half jaar de integratiefase. Daarin staat de rol van de politie binnen de samenleving centraal. In dit gedeelte van de opleiding zit Rob momenteel.

Afsluitend in de studie komt de minor en Rob weet al welk onderwerp hij gaat kiezen. “Zicht op leiderschap lijkt me zeer interessant, om zo ook eens mijzelf de spiegel voor te houden”. Na de minor rest alleen nog het afstuderen en dan is Rob volledig opgeleid. Dat is dan ruim 5 jaar na de eerste sollicitatie.

Artikel delen: