Tips en Trucs versie 0.1: Omgaan met “spook” mail

Tips en Trucs versie 0.1: Omgaan met “spook” mail

DALFSEN – Dalfsennet waarschuwt de bezoekers regelmatig om heel voorzichtig te zijn met “spook” mailtjes. De ene keer moet de software voor “uw veiligheid” worden bijgewerkt, de andere keer moet een zogenaamd nog een openstaande rekening nog betaald worden, of moet internetbankieren software worden geactiveerd of bijgewerkt, te veel smoezen om op te noemen.

Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken hebben we wat tips en trucs bij elkaar gezocht, onderaan deze pagina staat een (eerste) verzameling belangrijke E-mail adressen en veilige linken naar sites met meer informatie.
We zijn ons ervan bewust dat de tips/trucs, lijst met E-mail adressen en internet sites niet volledig is. Alle verbeteringen, handige tips/trucs, mail adressen en links naar websites zijn van harte welkom. (We hebben ons lesje geleerd dus controleren we vooraf natuurlijk wel de afzender en de inhoud van de mail!!) ☺.
TIP : Voeg deze pagina toe aan je favorieten, je kunt deze dan snel openen wanneer je een twijfelachtige mail hebt ontvangen en je niet meer weet wat je het beste kunt doen.

Algemene regels

 • Klik nooit met de linker muisknop op linken (koppelingen) of bijlagen in de mail want dan wordt de link geactiveerd.
  Dus: LINK aanklikken met LINKER muisknop = LINK! Doe je dit per ongeluk toch, vul dan nooit gegevens in op eventuele formulieren die geopend worden, maar sluit de geopende pagina direct.
 • Ook het simpelweg beantwoorden van de mail kan je in de problemen brengen, we meldden hier al eerder over: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/280324/nu-trapte-ik-er-zelf-in.html. Controleer dus eerst de E-mail adressen als de mail van onbekenden, banken, telefoon/internetbedrijven of zelfs de Belastingdienst afkomstig is.
 • Verander regelmatig je wachtwoord, gebruik geen (huisdier)namen, geboortedatums, telefoonnummers, postcodes enz. Zorg er ook voor dat het wachtwoord minimaal 8 karakters bevat waarvan minimaal 2 numerieke waarden (0-9) en 2 bijzondere tekens (zoals ! @ # $ % ^ &).
 • Controleer altijd eerst waar de link naar verwijst, om te achterhalen waar de link echt naar verwijst zet je de cursor (pijltje) op de foute link zonder erop te klikken! Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Hiermee kun je snel zien of de link naar een vertrouwd adres verwijst of juist niet. Kijk voor een voorbeeld op de foto met 2 aanwijzingen (de rode teksten).
 • Een link naar “unsubscribe” of “uitschrijven” bij een (zogenaamde) mailing kan ook gevaarlijk zijn. Door er op te klikken maak je bekend dat het E-mail adres bestaat en dat je er gebruik van maakt. Dus ook deze link eerst controleren zoals hierboven is aangegeven.
 • Vertrouw e-mails niet waarin bijvoorbeeld “je account wordt gesloten” of “activeer hier je account” staat. Doe dit alleen als je een mail ontvangt van een site waarop je je hebt aangemeld en je daarover bent geïnformeerd tijdens het aanmelden. Blijf dan nog steeds de aangeboden link checken!
 • Verstuur nooit wachtwoorden, pincodes of andere vertrouwelijke gegevens via e-mail. Geen enkel gerenommeerd bedrijf of instelling zoals banken, Belastingdienst, telefoon- of internet bedrijven enz. zal hierom vragen, zeker niet via mail, maar ook niet via de telefoon!
 • Wees op je hoede als je e-mails ontvangt met een algemene openingsteksten zoals “Geachte klant” of “Geachte relatie”.
 • E-mails met spelfouten, slechte grammatica of vreemde afbeeldingen zijn altijd zeer verdacht!
 • Typ het webadres van de website die je wilt bezoeken in de adresbalk van je internet browser in plaats van op een link te klikken die in een E-mail staat.
 • Open de bijlage van een e-mail nadat je de afzender hebt gecontroleerd. Een bijlage kan o.a. een virus, Phishing gegevens of een Trojan horse bevatten.
 • Laat je niet verleiden om een bijlage van een e-mail te openen als in de mail zelf gevraagd wordt om een formulier uit te printen en op te sturen. Dat ziet er vertrouwd uit, maar je opent bijna ongemerkt de “gevaarlijke” bijlage!
 • Controleer altijd bankrekeningnummers die in een mail worden genoemd op de officiële site van genoemde begunstigde, of vergelijk het in uw boekhouding het met eerder overgemaakte bedragen. Dus als bijv. de Belastingdienst in de mail wordt genoemd, controleer het bankrekeningnummer dan op www.belastingdienst.nl/

Om te kijken van wie de E-mail echt afkomstig is kun je de zogenaamde header bekijken. In de header staat de weg die de mail heeft afgelegd, bovenaan staat het uiteindelijke afleveradres, bijna onderaan bij From: staat het adres vanwaar de mail is verzonden.
Beschrijvingen hoe je de header kunt openen voor de verschillende E-mail programma’s, zoals Outlook, Apple mail en ook webmail kun je hier vinden. Bijna onderaan die pagina staat ook een voorbeeld van een header.
Heb je een e-mail ontvangen en is deze verdacht, stuur dan de originele e-mail dan door naar het bedrijf of instantie dat in de mail genoemd wordt. Let er bij het doorsturen wel op dat je Doorsturen kiest en niet per ongeluk Beantwoorden aanklikt!!

Belangrijke E-mail adressen om “spook” mailtjes te melden

Veilige sites met meer informatie op alfabetische volgorde.

Foto's 2
Bestemming van een link detecteren
Bestemming van een link detecteren
Artikel delen: