Totale metamorfose voor Gezondheidscentrum Ommen - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Totale metamorfose voor Gezondheidscentrum Ommen

OMMEN – Na 40 jaar ondergaat het Gezondheidscentrum aan de Chevallerausstraat tijdens de komende maanden een totale metamorfose. Zowel de buitenkant als het interieur krijgen een nieuw jasje en het gebouw zelf wordt duurzaam gemaakt.
De renovatie is zo rigoureus dat de gebruikers ervan tijdelijk zullen verhuizen naar het Carinovagebouw aan de van Reeuwijkstraat.

Het Gezondheidscentrum is voor veel Ommenaren een vertrouwde plek. De lichtgroene linoleumvloeren en de zachtgroen geverfde wanden in de gangen, de praktijkruimtes van de verloskundige, logopedist, keuringsartsen, Diëtistengroep, Carinova, De Kern Maatschappelijk werk, het Rode Kruis, de GGD en consultatiebureau en tal van andere paramedici zijn voor veel mensen bekend terrein. Maar na de grootscheepse verbouwing zal het gebouw onherkenbaar zijn veranderd. De buitenmuren worden opnieuw gemetseld, de raamverdeling wordt anders en de hoofdingang wordt verplaatst van de Chevallerausstraat naar de Jhr. van Nahuysstraat. En eenmaal binnengekomen, wandelt men langs golvende kleurrijk gedecoreerde wanden naar de diverse spreekkamers.

Het bestuur van de stichting Medisch Centrum Ommen dat eigenaar van het gebouw is, heeft er zin in. “Sinds 1972 is het pand slechts eenmaal verbouwd. Hoewel we nog steeds voldoen aan de huidige eisen van veiligheid en hygiëne, is het allemaal wel gedateerd”, zegt bestuurslid Jan de Lange. “Het is nog lang niet zo erg dat onze huurders erover klagen, maar we willen ze natuurlijk ook in de toekomst tevreden houden.” Dat zal in de nieuwe situatie zeker het geval zijn, want de gebruikers van het gebouw hebben volop inspraak gehad in het ontwerp.

“Nadat we het eerste concept van de architect hadden ontvangen, zijn we met alle huurders om tafel gegaan en hebben hen gevraagd om mee te denken en hun wensen aan te geven”, vertelt collega-bestuurslid Jetty Paarhuis. “Samen zijn we toen tot een ontwerp gekomen waarover iedereen enthousiast is. Toen het ontwerp eenmaal rond was, hebben we alle omwonenden uitgenodigd voor een uitgebreide presentatie. Want zij krijgen niet alleen een paar maanden lang te maken met bouwverkeer, maar ook een totaal ander uitzicht. Gelukkig waren ook zij enthousiast. En vooral opgelucht dat er geen verdieping bovenop komt.”

Hoewel er niet de lucht in wordt gebouwd, wordt het gebruiksvolume van het Gezondheidscentrum wel flink vergroot. “De bestaande ruimte wordt praktischer ingedeeld en aan de kant van de Chevallerausstraat gaan we een stuk uitbouwen”, meldt secretaris Ria Kremer. “We krijgen er een aantal ruimtes bij die incidenteel gehuurd kunnen worden. Daar zijn we heel blij mee, want we krijgen regelmatig het verzoek voor het flexibel huren van praktijkruimtes. Daarop moeten we helaas steeds vaker ‘nee’ verkopen.”

Zowel architect Gerlof van der Veen als aannemer OCB die de klus zullen klaren zijn Ommer bedrijven. Hiervoor heeft de stichting heel bewust gekozen. “Het gezondheidscentrum is ruim 40 jaar geleden opgezet door voormalig huisarts Drijber uit Ommen, samen met Rode- en Groene Kruis met steun van de bevolking”, vertelt voorzitter Jan Willem Keijzer. “Het is een gebouw van, voor en door Ommenaren. Dat is de reden dat wij er heel bewust voor hebben gekozen om in zee te gaan met Ommer ondernemers.”

De gebruikers van het gebouw verhuizen op 2 oktober naar het gebouw van Carinova aan de Van Reeuwijkstraat. Daar zullen zij tot de opleverdatum in april 2016 praktijk houden op de begane grond en de tweede verdieping. De voortgang van de bouw is te volgen op www.gezondheidscentrumommen.nl

Op de foto vlnr Ria Kremer, Jan de Lange, Jetty Paarhuis, Jan Willem Keijzer. Penningmeester Dennis Broersen ontbreekt op deze foto

Artikel delen:
Foto 1