Groot onderhoud op Landgoed De Horte

DALFSEN –  De komende tijd wordt de oude buxushaag op Landgoed De Horte vervangen door een nieuwe haag. Dat blijkt helaas hard nodig, de bijna veertigjarige haag is ziek. Bij de nieuwe aanplant brengt Landschap Overijssel, eigenaar van het landgoed, de oude structuur weer terug.

De komende tijd voert Landschap Overijssel onderhoud uit op het Landgoed waaronder het verwijderen van de oude buxushaag. ‘Heel erg jammer, maar we kunnen niet anders. De buxus is ziek. Vervangen is de enige optie,’ vertelt Kristian van Oene, beheerder. ‘Omdat we de stijl van het landgoed in stand willen houden, plaatsen we er een nieuwe haag voor terug.’ De werkzaamheden zullen geen gevolgen hebben voor wandelaars die op het landgoed van harte welkom zijn. ‘We vinden het juist belangrijk dat mensen zien en weten waarom we iets doen.’

Landgoed De Horte is een veelzijdig landgoed en opengesteld als wandelgebied. Voor natuurliefhebbers is hier veel te zien en te ontdekken. Het landgoed is begin 17e eeuw aangelegd in Franse stijl. Nog duidelijk herkenbaar aan de rechte paden en symmetrie in hagen, boomgaard en druivenkassen. Bijzonder is de 36 meter hoge mammoetboom Sequoiadendron. Aan de zuidzijde van het landgoed ligt de kronkelende Emmertochtsloot met natte en droge schrale hooilanden. Voor wandelaars is hier een mooie route uitgezet die langs de diverse bijzondere plekken van het landgoed leidt.

Waardevol Overijssel
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt de natuur en het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met ruim 3.000 grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijfsvrienden en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven op www.landschapoverijssel.nl.

Ook in het Sterrebos ondergaan de bossen op dit moment groot onderhoud. In het begin lijkt het dan altijd weer kaal, maar uiteindelijk wordt het er altijd mooier en beter van.

Artikel delen: