Op zoek naar de “Nieuwe Ierthe” - Foto: Wim
Foto: Wim

Op zoek naar de “Nieuwe Ierthe”

LENTE – Op zoek naar de “Nieuwe Ierthe” in Lente komen we tot een aantal verrassingen. Te beginnen bij de boerderij “De Pothof” nu Hagenweg 22, vroeger behorende bij het koningshof “De Ierthe”in Lenthe. Maar ook ontdekten we de “Kleine Ierthe” de “Grote en de Kleine Linthorst” die ook tot het koningshof behoorden. De Ierthe wordt ook de “Grote Ierthe” genoemd.

Omstreeks 800 na Chr. had Koning Otto de 1e uit Westfalen in Duitsland uitgebreide bezittingen in Salland.
Door intrede van zijn dochter, een prinses, als abdis in het klooster Essen in Westfalen, dat in het jaar 824 al bestond, bracht zij als haar erfdeel uitgebreide goederen en bezittingen uit Salland in, ten dienste van het klooster. Er werden in deze omgeving 3 hoven gesticht, n.l. de “Ierthe” in de buurtschap Lenthe (Dalfsen bestond toen nog niet), een hof te Olst en een hof te Archem, allen op ‘daags gaans afstand’ van 20 kilometer uit elkaar. Deze hoven bezaten een woning met daartegen gebouwd personeelsvertrekken en aansluitend veestalling en opslagruimte. In de woning zetelde de z.g. Ambstman, de andere gebouwen vermoedelijk horigen die het werk moesten doen.
De opbrengst van deze hoven was dan voor onderhoud van het klooster, dit werd door de Ambstman geregeld. Ook inde hij het geld van ingezetenen in het gebied van rond de hoven.
De Ierthe is nog steeds een grote boerderij, maar de “Kleine Ierthe” vinden we als zodanig niet meer terug en op de kadasterkaart van 1932 heeft het de naam Hoitink gekregen, nu Hagenweg 16. De kleine Linthorst is de boerderij “Op het Ende”, de grote Linthorst heeft gestaan links van de Hagenweg, direct na de bocht in de gemeente Heino.
Bij het huis Ierte heeft volgens een kaart uit 1847 een watermolen gestaan in de Marswetering.

Een andere grote boerderij in die tijd was de boerderij de Stokke, daar waar nu de fam Veldkamp woont. In 1833 in het bezit gekomen van de fam. Van Dedem van den Berg uit Dalfsen en Arnhem, die het door een publieke veiling in bezit kreeg van Hendrikje Stokkert. In 1833 werd een bouwplan gemaakt voor het bouwen van een tapperij voor de heer Gerrit Jan Tijhaar en later overgenomen door zijn zoon Jan Tijhaar in de periode van 1840 tot 1860. Dit betreft het huis waar nu de fam. Van Dam woont. (komende vanaf de verkeerslichten afslag Hoonhorst, de N35 richting Heino en het eerste grote huis aan de rechter kant). Een aanbesteding in 1834 van een nieuw huis op het erve Stokke werd gegund aan Jacob Leemkule die de bouw mocht uitvoeren. In 1938 bracht Caroline van Dedem 3 woningen van het erve Stokke onder in een polis tegen brandschade bij de Algemene Brand- Waarborg-Maatschappij.

Maar we zijn nog op zoek naar “De Nieuwe Ierte”, een boerderij gebouwd in de periode net voor de aanleg van het kanaal, dus rond 1850 en daarna aangeboden voor huur, zie bijgaande advertenties. Wie kan mij helpen aan deze informatie, stuur gerust uw informatie over alles wat u hebt uit dit gebied aan schrijver48@gmail.com
Met dank aan Wim Jansen en de fam Dijsselhof uit Laag Zuthem.
WvdV

Foto's 3
Op zoek naar de “Nieuwe Ierthe” - Foto: Wim
Foto: Wim
Op zoek naar de “Nieuwe Ierthe” - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: