WMO vervoer andere opzet in onderzoek

DALFSEN – Het WMO vervoer zal een andere opzet moeten krijgen in verband met het wegvallen van de regiotaxi per 1 januari 2017, aldus de besproken onderwerpen in de raadscommissie vergadering van vanavond. Er zal een grotere invloed komen te liggen bij de welzijnsorganisaties en bij vrijwilligers, hoe dat ingevuld moet worden is veel over gesproken. Algemeen is men van mening dat het niet ten koste mag gaan van de werkgelegenheid. Onderzocht moet worden wat er mogelijk is met het openbaar vervoer en het mag geen gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Wethouder Von Martels geeft aan dat er in de gemeente Steenwijkerland en ook in Kampen al veel voorbeelden zijn dat het kan werken. Ook in Nieuwleusen werkt het op wat kleine schaal en Hoonhorst heeft een dorpsauto. We zullen in elk geval kleinschalig in moeten zetten en kijken wat we samen kunnen en eerst zoveel mogelijk met vrijwilligers. De samenleving laten doen wat mogelijk is in plaats van door de overheid.

 

Het vervoersaanbod en de vervoersvraag moet op elkaar worden afgestemd en voor de vrijwilliger staat er een km vergoeding met eigen auto van 30 cent tegenover. Maar ook aan vrijwilligers zal de aandacht worden besteed, veiligheid, betrouwbaar en andere voorwaarden die we wel moeten stellen. Het is geen alternatief voor een taxi, maar bedoeld voor hen die niet anders kunnen, zoals ook de dagbesteding.
De commissie is echter bang dat er teveel wordt verwacht van vrijwilligers en zijn die wel te krijgen, toch vinden ze het een goed initiatief om dit op te pakken. We moeten het wel goed doen omdat het veelal om een kwetsbare groep gaat die vervoer nodig heeft. Communicatie zal heel erg belangrijk gaan worden om tot een goede oplossing te komen.

 
Wethouder Von Martels benadrukte het dat we een goede keus moeten maken en we hebben dus dit jaar nog heel veel te doen, daarbij zal ook een deel aanbesteed moeten worden omdat we ook zeker in de toekomst het leerlingenvervoer daarin mee willen nemen. Een tip vanuit de commissie te kijken of statushouders hier ook ingezet kunnen worden wordt zeker meegenomen.
WvdV

Artikel delen: