Het grote geheim van Gelderse worst

Het grootste geheim van Gelderse worst is dat het van oorsprong niet uit Gelderland komt, maar uit Overijssel. Gelderse worst is worst van varkens. In Gelderland was de bodemgesteldheid eigenlijk minder geschikt voor het houden van varkens dan in Overijssel die vooral gehouden werden op gemengde veebedrijven. Zo is Friesland door zijn natte bodem ook alleen maar geschikt voor het weiden van koeien. De lichte zandgrond in Overijssel maakt het geschikt voor een gemengd bedrijf en zo ontstonden er begin 20e eeuw diverse vleesfabrieken in Deventer en omgeving. Worstfabrieken in de omgeving waar veel varkens werden gehouden. Nu nog zijn er in de omgeving Deventer, Twello en Wijhe vleesfabrieken die dus worst maken onder de naam Gelderse worst Er zit niet veel aan een varken wat niet eetbaar is en ook de oorspronkelijke darmen kwamen goed van pas. Maar ook werd er veel ingeblikt om het langer houdbaar te maken, dat deden de worstfabrieken aanvankelijk zelf. Totdat twee afgestudeerde leerlingen van de Koloniale Landbouwschool in Deventer hun diploma haalden en dachten ze, die blikjes maken moeten we zelf ook kunnen. Die twee studenten waren Thomassen en Drijver en zijn een conservenblik fabriek begonnen wat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming. Nadat worst aanvankelijk ook werd verpakt in kunstdarmen is in hun fabriek ook de opkomende markt ontstaan in koffiebekers, die nu verder is gegaan onder de naam Tedeco. Beide bedrijven werken nu internationaal en met het verpakken van Gelderse worst heeft het niets meer te maken, maar de blikindustrie bloeit volop voor allerlei doeleinden.
Info, Kent u Overijssel ook zo? Wvdv

Artikel delen: