Hoge afvoer op de Ov. Vecht

DALFSEN – Reactie op vraag van gisteren van een lezer i.v.m. afvoer situatie op de Vecht. De Overijsselse Vecht is een regen rivier en is ca. 170 km lang en de oorsprong ligt in de buurt van Darfeld Duitsland. De rivier heeft een verval van 165 m en een gebiedsopppervlakte van 3800 vierkante kilometer.

De afgelopen periode is ca. 95 mm neerslag gemeten (regenmeter RWZI Dalfsen), de bodem is inmiddel verzadigd en neemt niets meer op, dus al de neerslag afgevoerd moet worden.
In Duitsland is ook veel neerslag gevallen, veel zijriviertjes/beken/watergangen voeren het regenwater af via de Vecht, denk aan afwateringskanaal vanaf Coevorden, Berkel, Dinkel, Regge enz.
Gelukkig zijn er ook uiterwaarden (overloopgebied) in het stroomgebied die voor extra berging zorgen.
Op diverse plaatsen zijn inmiddels rivierverruimende werkzaamheden uitgevoerd die bijdragen aan de veiligheid en sneller het water kunnen afvoeren. Op 31 okt. 1998 is een afvoer gemeten van ca. 400 m3/sec.
Half febr. is ca. 200 m3/sec. (12.000 m3/min.) afvoer gemeten bij de brug in Dalfsen, op dit moment ca. 170 m3/sec. (10.200 m3/min.)

Artikel delen: