Op naar 250 jaar Hoonhorst

HOONHORST – Na de pauze van de leden vergadering van het Plaatselijk Belang Hoonhorst, gaf de Historische Werkgroep Hoonhorst een presentatie over het ontstaan van Hoonhorst, gepresenteerd door Herman Lankhorst met mooie beelden uit het verleden. Op naar 250 jaar Hoonhorst in 2020 in vogelvlucht.

Op een kaart van 1783 gaf hij aan waar het allemaal begon aan de Oude Vechtsteeg waar nu de woning van Damman staat. Hoonhorst wordt al genoemd in 1339 in de Marke Lenthe en het huis (spieker) Hoonhorst is afgebroken in 1789, namen van vroeger waren Hoenhorst, Hohenhorst enz.  op de kadasterkaart van 1832 zien we de Potstal als het Bouwhuis van het huis Hoonhorst. De Oude Vechtsteeg was een Koningsweg van Archem naar de Ierthe en liep door naar Olst naar hoven op dagafstand van het klooster Essen in Duitsland. 1769 aanvraag 1e kerk in Hoonhorst, maar vermoedelijk werd er al vanaf 1740 gekerkt in een schuurtje volgens oude akten in het bezit van de parochie.

Ook uit die periode de Klapmuts te zien op een oude schilderij van schilder Piet Visser, een café, kruidenier en bakkerij. Bakkerij later verplaatst naar woning Fam Stigt. Op het schilderij ook de boerderij Damman die gebouwd is met stenen van de afbraak Huis Hoonhorst. 1855 werd Hoonhorst een parochie en in 1856 start grote neogotische kerk die in 1964 is afgebroken.

Dalfsen krijgt in 1866 een eigen kerk,  valt daarvoor onder de parochie Hoonhorst. Albertus Fakkert is de grondlegger van Hoonhorst en de bewoner van de Klapmuts, een duizendpoot, bouwt later de boerderij Kappers met woning en café en in 1862 de molen, in 1891 het molenhuis. In 1883 is de Klapmuts en de boerderij afgebrand en werden er tegenover het café woningen gebouwd waarin later de bakkerij. Mooie foto’s van Boerderij Melenhorst, later bakker Flierman, de kosterswoning waar Smederij Rientjes en later Kleinmeuleman met taxi en fietsenwinkel was gevestigd.

De Lentherschool van 1853, de openbare school Emmen aan de Poppenalle, een de Chr. school Emmen gebouwd in 1907, de RK school Hoonhorst uit 1922 met onderwijzerswoning. Woningbouw aan de Koelmansstraat pas na 1920, daarvoor stond er niets in dit gebied.

Bedrijven; Kappers met winkel en café, Melenhorst bakkerij met winkel, Thijhaar winkel en bakkerij vanaf 1927, Lingeman bakkerij met winkel, Schrijver Kerkstraat idem,  Schuurman Poppenallee winkel, bakkerij en café met speeltuin, Thijhaar Heinosweg met winkel en café,  Nijhout smederij vanaf 1897 op de plaats van vroegere herberg het Bruine Paard. Smederij Veldhuis vanaf 1897. Aannemersbedrijf Kroes in de dorpskern, Dissel aan de Poppenallee, manufacturenwinkel Dora Lochtenberg, Klompenmaker Veltien, De Cooperatie /ABTB, eerst Verkerk later Joop Koerhuis.

De bank eerst in het molenhuis bij Fakkert, later in de bakkerij Melenhorst, bij Horstman/Bijvank en in 1957 eigen gebouw aan de Koelmansstraat en in 1973 nieuw gebouw vooraan in de Koelmansstraat, nu omgebouwd tot woning.

De boerderij van Kappers is in 1968 gestopt en verplaatst naar de Bosrandweg en deel werd grote zaal voor bruiloften en partijen, nu het nieuwe Anjerpunt/bibliotheek. Huidige kerk gebouwd in 1963. 1966 bouw gymzaal en bibliotheek en in 2015 weer afgebroken. Oude Potstel werd sportaccommodatie en ook in 2015 geheel vernieuwd. De woningbouw in Hoonhorst is flink uitgebreid, maar niet gericht op eigen aanwas. Jongeren trekken teveel weg en ouderen blijven.

De bouw van 3 kerken hebben geleid tot de ontwikkeling van een dorp in Lenthe, dat alles al weer 250 jaar geleden om dit in 2020 te vieren, dus wordt vervolgd..

 

W vd V

Artikel delen: