Appeladvocaat wil juridische wereld toegankelijk maken

Appeladvocaat wil juridische wereld toegankelijk maken

“Een eerste vrijblijvende kennismaking kan desgewenst prima plaatsvinden aan de keukentafel. Naast mijn vakkennis wil ik onderscheidend zijn door laagdrempeligheid. Ik wil naast mijn cliënten staan en in gewone-mensentaal uitleggen welke stappen ze kunnen zetten.” De uitspraak is kenmerkend voor Martijn Colenbrander, oprichter en eigenaar van Appeladvocaat, een nieuw advocatenkantoor voor Dalfsen en omgeving

Hij begon per 1 december voor zichzelf, met name als specialist in arbeidsrecht. Hij rondde de postdoctorale opleidingen Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen en de Postacademische leergang Arbeidsrecht af, werkte als bedrijfsjurist en arbeidsrechtjurist en startte in 2009 als advocaat bij een groot advocatenkantoor.

Met zijn eigen bedrijf wil hij laagdrempelig en benaderbaar zijn voor zowel ondernemers als particulieren. Zijn vakkennis en praktijkervaring liggen vooral op arbeids-, pensioen- en algemeen civiel recht. Dat zijn actuele vakgebieden met thema’s als boventalligheid, ontslagprocedures, reorganisaties en arbeidsvoorwaarden.

“Vaktaal is soms nodig, maar ik leg het uit in taal die iedereen begrijpt. Ik wil weten wat mensen beweegt, zodat ik mijn juridische adviezen kan toespitsen op hun specifieke situatie. Het belang van de klant, en vooral ook zijn doel, staat altijd voorop. Daarnaast hanteer ik inzichtelijke (vaak vaste) tarieven, zodat klanten vooraf een goed beeld hebben van de kosten van een eventuele procedure.”

Ook de opvallende bedrijfsnaam draagt uit wat Martijn Colenbrander nastreeft. “Enerzijds merk ik dat het beeld van zo’n appel mensen goed bijblijft, anderzijds is het afgeleid van appelleren: hoger beroep aantekenen, of in ruimere zin: ‘opkomen tegen een bestaande toestand’. Want daar gaat het bijna altijd om: mensen worden geconfronteerd met veranderende omstandigheden waardoor verandering of verweer nodig is. Dat kan een werkgever zijn die geconfronteerd wordt met een werknemer die slecht functioneert of een werknemer die zich verweert tegen onterecht ontslag. Of ze willen een rechterlijk oordeel betwisten.”

Zijn kennis van zaken is up-to-date, en dat is nodig nu het arbeidsrecht per 1 juli 2015 ingrijpend is veranderd. “Zo is sindsdien beroep mogelijk tegen beslissingen van kantonrechter en UWV over ontslagzaken”, legt hij uit. “Verder is het opbouwen van een schriftelijk dossier zowel voor werkgever als werknemer veel belangrijker geworden. Voorheen betekende het ontbreken van een deugdelijk dossier meestal dat een arbeidsrelatie toch werd ontbonden met een beroep op verstoorde verhoudingen. Maar in het nieuwe ontslagrecht wijst de rechter een ontslagaanvraag af als het disfunctioneren onvoldoende is onderbouwd. Dat wordt dan niet meer, zoals vroeger, gecompenseerd met een hogere ontslagvergoeding, maar de werknemer blijft dan gewoon in dienst. Bij dergelijke zaken staan we cliënten graag bij met advies over een goed opgebouwd personeelsdossier.”

Daarnaast hecht Appeladvocaat veel waarde aan preventie van geschillen. Martijn Colenbrander verzorgt regelmatig lezingen en adviseert bij het opstellen van overeenkomsten. “Kennisdeling is belangrijk. Het houdt mezelf scherp, het is een extra service en het is dé manier om voeling te houden met wat er leeft in de juridische wereld.”

Tot slot: Martijn is een fanatiek sporter. “Ik ben van oudsher een teamspeler (voetbal), maar beoefen nu vooral individuele sporten (hardlopen, wielrennen, windsurfen). Dat vraagt enthousiasme, doelgerichtheid en gedrevenheid, eigenschappen die ik ook graag inzet in mijn rechtspraktijk.”

Artikel delen: