Ontduiken en onderduiken

DALFSEN – Op donderdag avond 14 april 2016 organiseert de Historische Kring Dalfsen een lezing om 20:00 uur in de Panoramazaal van de Trefkoele+ in Dalfsen.

De lezing is gebaseerd op het boek : ‘Ontduiken en onderduiken, Verhalen van joden in Borne.’ Het boek is geschreven door Stevine Groenen en Annette Evertzen In dit boek worden de lotgevallen van joodse mensen in Borne tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven, op basis van interviews en archiefonderzoek. Het boek bevat niet eerder gepubliceerd materiaal: foto’s, brieven en documenten. Er waren allerlei manieren om aan de verordeningen en deportaties van de Duitse bezetter te ontkomen; het ontduiken van regels of onderduiken.

Eén van de verhalen gaat over Fred Kaufmann, werkzaam bij de Spanjaardfabriek in Borne en ondergedoken op de Gernerveldhoeve bij de familie Huisman in Dalfsen. In 2009 is in Borne voor zijn voormalige woonhuis een Stolperstein gelegd. Over hem was tot dat moment nauwelijks iets bekend. Omdat de schrijfsters Freds verhaal wilden ontrafelen, hebben zij onderzoek gedaan naar zijn leven. Daarbij hebben heel veel gehad aan de gesprekken en correspondentie met Jan Huisman, die in de oorlog nog een jongen was.

Aan het bijwonen van de lezing zijn geen kosten verbonden, wel plaatsen we een “hoge hoed” voor het geven van een vrijwillige bijdrage.

Indien u de lezing wilt bijwonen kunt u zich opgeven via de link: https://docs.google.com/forms/d/1UrB5ye1NCfCZDUfuMsuuyMHOgXoL9P4IZ3Q4JIkjJAo/viewform?usp=send_form
of op de website van de Historische Kring Dalfsen.

Artikel delen: