Huisjes voor mensen met beperking op Overijsselse campings

Vakantie op de camping, met familie of vrienden: het lijkt gewoon, maar dat was het tot nu niet voor mensen met een beperking. Drie campings in het Vechtdal brengen daar nu verandering in, met aangepaste huisjes. Ze vinden dat iedereen recht heeft op een betaalbare vakantie op de camping. 

De campings De Kleine BeltiesDe Klimberg in Hardenberg en Bergzicht in Ommen zijn samen het programma ‘Unieke Zorgvakanties Overijssel’ begonnen. De eigenaren van de drie kleinschalige, christelijke familiecampings kregen steeds vaker de vraag of ze ook aangepaste huisjes en caravans te huur hadden. Met subsidie van de provincie Overijssel konden ze op iedere camping een zogenaamde zorgchalet neerzetten. Eind april zijn de huisjes feestelijk ingewijd.

Vakantie met eigen familie en vrienden

Het aanbod van vakanties voor mensen met een beperking is niet nieuw. Meestal gaat het echter om georganiseerde reizen, en om aangepaste huizen voor grote groepen. En dat terwijl veel mensen met een beperking, net als anderen, liever met hun eigen familie of vrienden op stap willen. Ook veel ouderen die altijd zelfstanding op vakantie gingen willen dat graag blijven doen.

De chalets zijn geschikt voor vier personen, en allemaal voorzien van één kamer met een in hoogte verstelbaar bed, en een ruime badkamer met aangepast sanitair. Als dat nodig is stellen de campings ook een tillift of een verrijdbaar bed ter beschikking. Naast elke zorgchalet staat bovendien een niet-aangepaste chalet voor zes personen, zodat grote gezinnen of vriendengroepen waarvan één iemand hulpbehoevend is samen op vakantie kunnen.

Aangepaste caravan ook een optie

De zorgchalets zijn even duur als de gewone vakantiehuisjes, zodat vakantiegangers met en zonder beperking ook echt gelijk worden behandeld. Wie een zorgchalet wil boeken moet er wel snel bij zijn, want op iedere camping staat er tot nu toe één en ze zijn erg populair. Als er geen zorgchalet meer beschikbaar is, geen nood: een aangepaste caravan is ook altijd nog een optie, en het personeel op de drie campings is extra ervaren in de omgang met mensen met een beperking. Zorg er bij het meenemen van een aangepast caravan wel voor dat hij geïnspecteerd is, en uw auto over een goede trekhaak beschikt. Bij een onlineshop als deze kunt u kijken welke trekhaak geschikt is voor uw auto.

Artikel delen: