Afsluiten van een hypotheek grote ergenis

DALFSEN – Onderzoek: Vier op de tien huizenkopers in Overijssel (ook in Dalfsen) ergert zich bij het afsluiten van een hypotheek

  • 51% huizenkopers in Overijssel vindt keuze hypotheekvorm moeilijk
  • 21% vindt de duur van het gehele traject van het kopen van een huis lastig
  • 16% vindt onderhandelen over de prijs van een woning lastig

– Een huis kopen wordt door huizenkopers in Overijssel ervaren als een ingewikkeld traject. Vooral de keuze voor de juiste hypotheek is moeilijk, zo geeft de helft 51% aan. Ook gaat het proces om een hypotheek af te sluiten gepaard met ergernissen. Vier op de tien ergert zich tijdens het regelen van een hypotheek en 21% noemt de totale duur van het traject lastig. Dit zijn enkele resultaten van onderzoek door Motivaction onder ruim 1.000 huizenkopers in opdracht van online hypotheekadviseur eyeOpen.nl. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen het onderhandelingstraject bij de koop van een woning en het traject om een hypotheek af te sluiten.

 

Een huis kopen is niet makkelijk

Tijdens het onderhandelingstraject vinden Overijsselse huizenkopers het wachten op een reactie van de tegenpartij (26%) en de totale duur van het onderhandelingstraject (21%) moeilijk. 69% van de huizenkopers in Overijssel vindt het traject over het algemeen wel soepel verlopen.

Eenmaal overeenstemming bereikt over de prijs, moet een volgende hobbel worden genomen; het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Een grote groep huizenkopers (51%) vindt dit ingewikkeld. Het lange wachten totdat alle administratie is afgerond (22%) en het gebruik van ingewikkelde termen (19%) wordt lastig gevonden.

 

Ergernissen

Zowel bij het kopen van een huis als bij het regelen van een hypotheek ergeren veel mensen zich groen en geel. Bij het kopen van een huis ergeren mannen (40%) zich meer dan vrouwen (29%). Vooral bij huizenkopers in de leeftijd van 25 t/m 34 jaar (56%) loopt de irritatie soms hoog op. Het onderhandelen over de prijs vindt 91% van de huizenkopers daarentegen ‘een eitje’.

Het regelen van de hypotheek duurt voor 25% van de huizenkopers in Overijssel te lang, 16% ergert zich dat er zoveel bij komt kijken en 13% baalt dat ze afhankelijk zijn van een bank voor een lening.

Olivier Tardieu van eyeOpen.nl vindt het jammer en onnodig dat zo’n belangrijke beslissing gepaard gaat met zoveel gedoe: “Als branche moeten we transparanter communiceren met klanten. Door het afsluiten van een hypotheek verder te automatiseren, wordt het hele proces een stuk eenvoudiger. Er zijn nu te veel geldverstrekkers die hierin achterlopen, zonde! Het kopen van een huis en regelen van een hypotheek is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld.”

 

Bekijk het volledige onderzoeksrapport voor alle informatie en de resultaten per provincie.

 

Artikel delen: