Radeloos waren de baasjes van Kunga

HERFTE – Het zandkleurige teefje was spoorloos sinds zaterdag 28 mei. Vanaf de Herfterlaan te Zwolle ontsnapt en in het begin nog gesignaleerd. Nu al dagen niet meer gezien. Er is een zichtmelding nodig om verder te kunnen. Inmiddels helpt heel Zwolle en Dalfsennet mee. Met resultaat, bij de Ganzepan is het terug gevonden na maar liefst 14 dagen!

HOE IS KUNGA TERUGGEVONDEN?

 

Zaterdag 28 mei is Kunga ontsnapt aan de Herfterlaan in Zwolle. Zondag 12 juni is ze teruggevonden bij Fakkert Diervoeders in Laag Zuthem.

 

Vandaag om 13:05 ontvingen we een zichtmelding van een fietser die vanaf Zwolle richting Lemelerveld fietste over de B-weg/fietspad t.h.v. Fakkert Diervoeders bij de Ganzepan. We hebben de melder gevraagd een foto te maken, wat helaas niet lukte omdat de hond nogal bangig was en telkens wegrende. Elke dag kwamen er meerdere zichtmeldingen binnen en bij elke zichtmelding is het weer de vraag of deze echt is en of het wel om onze hond gaat. Op het moment van melding werd door Jorien & Lenny nog met speurhonden gezocht bij de Agnietenberg,

 

In de groepsapps is gevraagd aan vrijwilligers om te gaan kijken. Er melden zich vrijwilligers uit Zwolle en uit de regio. Er zijn ook vrijwilligers die het adres opzoeken en direct een kaartje sturen van het gebied. Dit is handig om snel alle mogelijke wegen af te kunnen speuren. We spreken af vanaf verschillende richtingen op het meldpunt aan te rijden om zo groot mogelijke kans te hebben om de hond te spotten.

 

Vrijwilligers Harmke & Frans uit Zwolle waren binnen enkele minuten na de melding al ter plaatse. Gisteravond hebben die nog tot middernacht gezocht bij HTC in Zwolle, wat een inzet! smile-emoticon

 

Harmke & Frans zagen haar op het fietspad liggen. Ze gaven haar stukjes vlees en dat beviel wel maar telkens rende ze weer weg. Frans stapte telkens uit de auto en gaf het vlees, Harmke bleef achter het stuur zitten. Stel dat de hond weg zou rennen, dan kon ze rustig volgen. Frans heeft de hond weer wat vlees gegeven. Dat beviel de hond wel dus bleef ze even staan. Toen heeft Frans haar in de nekvel gegrepen en heeft zij hem gekrabd. Daarna bleef ze doodstil liggen. Ze hebben haar de tijd gegeven om te kalmeren en daarna in haar nekvel de auto in gedaan. Bij de auto sprong ze er zelf in en bleef ze rustig zitten en was de knop van wildmodus naar normale hond weer om. Harmke & Frans besloten richting Zwolle te rijden.

 

Ondertussen hebben de vrijwilligers elkaar gevonden langs het kanaal onder de N35. Daar tref ik de vrijwilligers. Net op het moment dat we willen afspreken wie welke kant op gaat om te zoeken, belt Harmke dat ze 95% zeker Kunga te pakken heeft en dat de hond in haar auto zit. We spreken af bij Fakkert voor de hereniging.

 

Na een blik in de auto dacht ik dat ze een andere hond te pakken hadden, maar dat bleek hun eigen hond te zijn op de achterbank. En ja hoor, bij de voeten van Frans zat ze voorin op de grond: onze Kunga! Toen ze me zag reageerde ze heel enthousiast, ze begon te piepen en likte armen en handen: herkenning! Ze wilde heel graag tegen me aan liggen, maar we waren op dit moment ook nog bang voor een vluchtactie/reactie. Margreet & Angela hadden een riem bij zich. Na contact met Jorien en Lenny hebben we besloten met Kunga zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor een algemene check-up. We hadden verwacht dat ze heel wat teken zou hebben, maar dat bleken er 0 te zijn! smile-emoticon Margreet heeft Kunga en mij naar Zwolle gereden, zodat ik Kunga de hele weg vast kon houden ter geruststelling. Ze was heel enthousiast en wist niet hoe ze het had. Het zal ook voor een hond wel wat zijn, na 15 dagen onzekerheid en rondlopen weer de veiligheid van je baasje: onderdak, warmte, aandacht en eten smile-emoticon

 

Na de check bij de dierenarts waar we direct terecht konden, bleek dat ze geen teken had, 1 kilo was afgevallen (en dat valt mee) en een wond heeft onder haar oksel. Vermoedelijk komt dit door het loswurmen uit het tuigje. Eind goed, al goed!

 

Blijven er nog een boel vragen over? Absoluut! Als je de kaart met zichtmeldingen bekijkt en dit punt van oppikken, dan vragen we ons bijvoorbeeld af:

 

– Hoe is ze naar Laag Zuthem gelopen?

– Waar heeft ze vooral overnacht?

– Waar is haar tuigje en riem gebleven?

– Wat heeft ze vooral gegeten?

– Hoe kan het dat ze zoveel dagen door niemand gezien is?

– Etc.

 

Het belangrijkste is dat ze weer thuis is!

 

 

 

Artikel delen: