Museum Palthehof plaatst naambord in het Palthebos. - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Museum Palthehof plaatst naambord in het Palthebos.

NIEUWLEUSEN – Museum Palthehof heeft op elke dinsdagmorgen een enthousiaste groep vrijwilligers aan het werk. En zo nu en dan komt er iets waar we als groep herinnerringen uit verleden aan hebben. En waar we dan wat mee willen doen om het uit te dragen naar de jeugd.

Als eerste was er de bergroede met oude namen uit het verleden.

Maar om dit naar het heden te vertalen wat de namen inhoudt moet je ook iets tastbaars hebben.

De Bult van Derkjan is dan zo’n benaming die uitleg nodig heeft. Deze is er nog steeds, en ligt in het Palthebos. Het Palthebos is in bezit van de Hervormde kerk van Nieuwleusen hier kregen we toestemming van om een naambord te plaatsen.

Het bord is gemaakt door Wim Ruinemans, hij heeft ook de richtingaanwijzer van de bergroede gemaakt. Het bord is op dinsdag 2 augustus geplaatst door de vrijwilligers van het Museum.

 

Wie was dan de naamgever van deze heuvel.

Dit was Derkjan Massier, geestelijk vader van het openlucht theater, een man die het welzijn van de Nieuwleusenaren na aan het hart lag.

Hij was actief in het verenigings leven en vond dat Nieuwleusen zich op cultureel gebied  moest ontplooien. In de winteravonden regisseerde hij de plaatselijk toneelvereniging. Hij had de wens voor een oudheidkamer waar klederdrachten en voorwerpen bewaard werden. Hij zette hij zich in voor het behouden van het dialect, en was lid van de Bond oud Salland schrijvers. Hij vond ook dat Nieuwleusen iets op toeristisch gebied moest doen. Al met al een man die midden in de toenmalige gemeenschap stond.

 

De bult is opgeworpen van het zand dat men overhad van de ruilverkaveling.

In 1957 is het gereed en er was plaats voor 700 bezoekers op bankjes.

Er vonden uitvoeringen plaats van de toneel vereniging, en ook lieten de plaatselijke muziek verenigingen zich hier horen, en Con Brio de accordeon vereniging.

Olga Lowina heeft hier haar jodel stem laten horen en was toen wereld beroemd in deze streken.

Als vereninging “Nieuwleusen van vroeger”hopen we dat er nog een keer gebruik van de Bult kan worden gemaakt als alles in ere is hersteld.

Hopelijk is dit de eerste aanzet.

 

Artikel delen: